N€€ tegen EU-budget en EU-naheffing


17 december 2014

De Partij voor de Dieren heeft vandaag tegen het EU-budget voor 2015 gestemd. Europa spendeert in 2015 ruim 55 miljard euro - meer dan een derde van haar totale budget - aan landbouwsubsidies. Dat geld gaat onder andere naar de productie van vlees, zuivel en eieren. "Europa blijft op deze manier hoofdsponsor van de bio-industrie, op kosten van de belastingbetaler en ten koste van miljarden dieren," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

De Partij voor de Dieren vindt het zorgwekkend dat Europa alles uit de kast haalt om de productie te verhogen, zonder te kijken naar de gevolgen voor dieren en mensen. "Een groot deel van de Europese landbouwsubsidies bevordert rechtstreeks dieronvriendelijke praktijken, zoals stierenvechten en diertransporten. Het is absoluut onacceptabel om dierenmishandeling te financieren met belastinggeld," aldus Anja Hazekamp.

Bio-industrie
De Europarlementariër wijst verder op geld uit het EU-budget dat wordt ingezet om de vraag naar producten uit de bio-industrie kunstmatig te vergroten. "Dat soort subsidies zijn de reinste verspilling; niet alleen van belastinggeld, maar ook van de voedselvoorraad op aarde. We moeten de vraag naar producten uit de bio-industrie juist verminderen." Hazekamp noemt het Europese schoolmelkprogramma - waaraan komend jaar 77 miljoen euro wordt uitgegeven - een 'schoolvoorbeeld' van foute EU-subsidies. "Voor de massale melkproductie en –consumptie moeten miljoenen kalfjes geboren worden, die vervolgens direct bij hun moeder worden weggehaald. Het is verkeerd om kinderen met de paplepel in te gieten dat melk drinken een goede zaak is en ze uiteindelijk ook nog op te zadelen met klimaat- en gezondheidsproblemen."

Naheffing
Behalve tegen het EU-budget, stemde de Partij voor de Dieren woensdag ook tegen de naheffing van 642 miljoen euro die Nederland in december aan Brussel moet betalen. Zowel het EU-budget als de naheffing werden gesteund door een meerderheid van het Europees Parlement.

Gerelateerd nieuws

Foie gras ongewenst op Brussels kerstmenu

Diverse Europarlementariërs hebben vandaag een oproep gedaan aan parlementsvoorzitter Martin Schulz om foie gras van het kers...

Lees verder

EU opent deur voor meer genproducten

Het is een kwestie van tijd voordat er meer genetisch gemanipuleerde producten naar Europa komen. Dat zegt de Partij voor de ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee