Mili­eu­com­missie Europees Parlement erkent risico’s kern­energie en gas-inves­te­ringen


14 juni 2022

De Partij voor de Dieren heeft samen met andere partijen in het Europees Parlement succesvol een bindend bezwaar aangetekend tegen het aanmerken van kernenergie en gas als ‘duurzaam’. De Europese Commissie had een plan ingediend om investeringen in kernenergie en gas juist wel als ‘duurzame’ investeringen te classificeren, Een ‘groene stempel’ zou investeringen in kernenergie en gas aantrekkelijker kunnen maken. Maar een ruime meerderheid van de Milieucommissie van het Europees Parlement steunde dinsdag het bezwaar van onder meer de Partij voor de Dieren om die groene stempel verre te houden van gas en kerncentrales.

“Kerncentrales zijn een gevaarlijke energiebron, die nooit een duurzaamheidsstempel mogen krijgen. Kernafval blijft honderden tot soms wel duizenden jaren actief. Het afval brengt grote risico’s op bijvoorbeeld bodem- en watervervuiling met zich mee. Het stimuleren van gas-investeringen zet een rem op de ontwikkeling van echt duurzame niet-fossiele alternatieven,” zegt Europarlementariër Anja Hazekamp die het bezwaar mede indiende.

Het voltallige Europees Parlement stemt in juli over het bezwaar tegen de groene classificatie van investeringen in gas en kernenergie. Als een meerderheid van het voltallige parlement het bezwaar bevestigt, krijgen gas en kernenergie geen duurzaamheidsstempel.

Gerelateerd nieuws

PvdD wil bescherming dieronvriendelijke ‘tradities’ uit EU-grondwet schrappen

Het Europees Parlement stemt donderdag over een voorstel van de Partij voor de Dieren om dieronvriendelijke tradities niet la...

Lees verder

Europese Commissie: Nederland had al jaren geleden stikstofmaatregelen moeten nemen

Nederland had al jaren geleden stikstofmaatregelen moeten nemen. Als eerder was begonnen, dan waren nu niet zulke drastische ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee