Meer dan helft EU-veilig­heids­be­oor­deling glyfosaat is plagiaat


15 januari 2019

De officiële Europese beoordeling van de gezondheidseffecten van landbouwgif glyfosaat, bestaat voor meer dan de helft uit plagiaat van industriestudies. Dat concluderen plagiaatexpert Stefan Weber (Universiteit van Wenen) en biochemist Helmut Burtscher (Global 2000) in een analyse die is uitgevoerd in opdracht van onder meer de Partij voor de Dieren.

Het Duitse Bundesinsititut für Risikobewertung (BfR) was verantwoordelijk voor het onderzoeken van de gezondheidseffecten van glyfosaat. Bij het beoordelen van die gezondheidseffecten nam het instituut 50,1 procent -oftewel zo’n 500 pagina’s - van haar veiligheidsbeoordeling op een misleidende manier over van studies die door gifproducenten zelf zijn uitgevoerd.

Onder meer 58 zogenaamde ‘Klimisch-evaluaties’ waarbij wordt bepaald of wetenschappelijke studies betrouwbaar en relevant zijn, werden op een misleidende manier overgenomen van de industrie. Het Bundesinsititut für Risikobewertung beoordeelde van geen enkele studie zelf de betrouwbaarheid en relevantie.

De Europese Voedselautoriteit (EFSA) en de Europese Commissie gebruikten de Duitse beoordeling als basis voor de EU-goedkeuring van glyfosaat. De Wereldgezondheidsorganisatie had juist grote twijfels bij de veiligheid van glyfosaat en classificeerde het gif als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’.

De plagiaatexperts maakten bij hun analyse onderscheid tussen misleidend plagiaat, en ‘gewoon’ knip- en plakwerk. In de misleidende, geplagieerde delen van de Europese veiligheidsbeoordeling werden conclusies uit studies letterlijk overgenomen, maar gepresenteerd als eigen werk. Dit gebeurde bij 50,1 procent van de tekst in het hoofdstuk over gezondheidseffecten. Daarbovenop werd 22,7 procent van dit hoofdstuk geknipt- en geplakt mét bronvermelding. Het hoofdstuk over milieueffecten, uitgevoerd door een andere instantie, bevatte minder plagiaat: 2,5 procent.

Volgens Europarlementariër Anja Hazekamp valt door het gepleegde plagiaat de basis weg voor de afgegeven goedkeuring voor glyfosaat. "De officiële instanties hebben kritiekloos honderden pagina's overgenomen van industriestudies en deze valselijk gepresenteerd als eigen onderzoek. Wie plagiaat inlevert op school of aan een universiteit krijgt een 1 voor fraude. Maar dit is nog veel ernstiger. Zowel EFSA als de BfR hebben doelbewust de gezondheid van 500 miljoen mensen, de gezondheid van dieren en ons milieu op het spel gezet. Terwijl ze gewoon hun werk hadden moeten doen. Deze veiligheidsbeoordeling kan niet langer als geldig worden gezien. Een product waarvan de veiligheid niet gegarandeerd is, hoort niet thuis op ons voedsel of in het milieu. Glyfosaat moet van de markt gehaald worden," aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Europees Parlement stemt in met transparantere voedselregels

Het Europees Parlement heeft dinsdag een bindend voorstel gesteund om de Europese voedselwetgeving transparanter te maken. He...

Lees verder

Europees Parlement neemt aanbevelingen speciale pesticidencommissie over

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft woensdag de aanbevelingen van de speciale pesticidencommissie goedgekeurd. D...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee