Maat­re­gelen tegen puppy­handel krijgen steun van mili­eu­com­missie Europees Parlement


21 januari 2020

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft dinsdag vrijwel unaniem ingestemd met voorstellen om de illegale puppyhandel in Europa beter aan te pakken. De milieucommissie wil verbeterde registratie van huisdieren, waardoor fokkers, handelaren en eigenaren beter te achterhalen zijn, ook als huisdieren naar een ander EU-land zijn gebracht.

"Goede registratie van huisdieren is een belangrijke stap in de strijd tegen illegale puppyhandel. Daarnaast kan dierenmishandeling beter worden aangepakt als er betrouwbare informatie over handelaren, fokkers en eigenaren gekoppeld is aan een huisdier," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp, die meeschreef aan de voorstellen. Op initiatief van Hazekamp refereert de aangenomen resolutie tevens naar de mishandeling van straathonden en galgo's in Europa.

Ook een voorstel van de Partij voor de Dieren om álle honden en katten in Europa standaard te registreren - in Nederland geldt al een registratieplicht voor alle honden - werd aangenomen. Nu geldt de Europese verplichting om huisdieren te registreren enkel voor dieren die worden meegenomen naar een ander land. Bovendien gebeurt de registratie niet in elk land op dezelfde manier, wat fraude in de hand werkt en voor problemen zorgt bij het opvragen van informatie over huisdieren.

"Piepjonge hondjes worden, vaak vanuit Oost-Europa, naar Nederland gesmokkeld. Dat levert enorm veel dierenleed op, maar ook verdriet bij baasjes als de dieren ziek worden of vroegtijdig overlijden. Veel puppy’s worden te vroeg bij hun moeder weggehaald en niet goed ingeënt, wat ook gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid. Vervolgens worden de puppy’s in bijvoorbeeld Nederland op misleidende wijze via internet te koop aangeboden. We zijn blij met de grote steun binnen het Europees Parlement om dit aan te pakken," aldus Anja Hazekamp.

Andere maatregelen die in de resolutie worden voorgesteld zijn verplichte registratie van alle fokkers en handelaren in de EU en het stellen van minimumeisen voor dierenwelzijn, zwaardere straffen voor het illegaal handelen in huisdieren en voor het vervalsen van (gegevens op) huisdierpaspoorten en frequentere controles op illegale handel door onder andere douane en politie. In februari stemt het voltallige Europees Parlement over de puppyhandel.

Gerelateerd nieuws

Bijenkiller thiacloprid eindelijk verboden

Na tien jaar strijden verbiedt Europa eindelijk landbouwgif thiacloprid, dat gevaarlijk is voor bijen en in verband wordt geb...

Lees verder

Hazekamp eist Europese actie na bevindingen over konijnenindustrie

Europa moet de misstanden in de konijnenindustrie zo snel mogelijk aanpakken. Daarvoor heeft Europarlementarier Anja Hazekamp...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee