Bijen­killer thia­cloprid eindelijk verboden


14 januari 2020

Na tien jaar strijden verbiedt Europa eindelijk landbouwgif thiacloprid, dat gevaarlijk is voor bijen en in verband wordt gebracht met kanker. Het gif heeft daarnaast negatieve effecten op het grondwater. De Partij voor de Dieren vraagt al sinds 2010 om een verbod. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand stelde diverse keren vragen over thiacloprid en verzamelde in de Kamer met succes steun voor een voorstel om het gif van de markt te krijgen. Europarlementariër Anja Hazekamp kreeg afgelopen jaar een meerderheid van het Europees Parlement achter een motie die pleitte voor een EU-wijd verbod op de bijenkiller.

"Beter laat dan nooit," zegt Anja Hazekamp in reactie op het verbieden van thiacloprid. “Al meer dan tien jaar zijn er aanwijzingen dat thiacloprid erg schadelijk is voor bijen en voor andere bestuivers. Door het gif al die tijd op de markt te houden heeft Brussel onacceptabele risico’s genomen, terwijl eigenlijk al die tijd duidelijk was dat gebruik van thiacloprid gevaarlijk is."

Wel is het volgens Hazekamp 'hoopgevend' dat de nieuwe Eurocommissaris voor Volksgezondheid en Voedselveiligheid, Stella Kyriakides, al snel na haar aantreden thiacloprid in de ban doet. "Een goed begin is het halve werk. Laten we hopen dat deze nieuwe Eurocommissaris de gezondheid van mensen, dieren en milieu consequent voorop stelt en ook andere omstreden gifsoorten op korte termijn van de markt haalt," aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Geredde schapen Roemeense scheepsramp worden niet geslacht

De 180 schapen die de recente scheepsramp in Roemenië overleefden worden niet geëxporteerd of geslacht, maar mogen van een ru...

Lees verder

Maatregelen tegen puppyhandel krijgen steun van milieucommissie Europees Parlement

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft dinsdag vrijwel unaniem ingestemd met voorstellen om de illegale puppyhan...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee