Kwart Europees Parlement onder­tekent verzoek voor parle­men­taire enquête naar misstanden dier­trans­porten


19 februari 2020

De Partij voor de Dieren heeft voldoende steun verzameld in het Europees Parlement om een verzoek in te dienen voor de oprichting van een parlementaire enquêtecommissie naar misstanden bij diertransporten.

183 Europarlementariërs - meer dan een kwart van het Europees Parlement - steunen het verzoek van de Partij voor de Dieren. Woensdag diende Europarlementariër Anja Hazekamp het verzoek formeel in, samen met mede-initiatiefnemers van alle politieke groepen in het Europees Parlement. De Partij voor de Dieren wil dat het Europees Parlement in maart stemt over de oprichting van de enquêtecommissie.

Initiatiefneemster Anja Hazekamp noemt een parlementaire enquête naar diertransporten hoogstnodig. "Elke dag worden er bijna 4 miljoen dieren vervoerd door Europa. Tijdens die transporten gaat er heel veel mis. Dieren worden blootgesteld aan extreme temperaturen, transporten duren te lang en water en voedsel zijn niet voor alle dieren toegankelijk. Ruimtegebrek en mishandelingen zijn aan de orde van de dag. De huidige Europese regels voor diertransporten bestaan vijftien jaar, maar nog steeds worden dieren niet fatsoenlijk beschermd."

Europese enquêtecommissies zijn bevoegd om getuigen en experts op te roepen en documenten bij nationale en Europese overheidsdiensten op te vragen. EU-landen die medewerking weigeren riskeren een inbreukprocedure. Parlementaire enquêtes zijn niet alledaags in Brussel. Ze kunnen worden ingezet ‘bij inbreuken of wanbeheer bij de toepassing van het Unierecht’. Het Europees Parlement gebruikte in het verleden enquêtecommissies voor onderzoek naar de Panama Papers (2016), Dieselgate (2015) en de BSE-crisis (1996).

Misstanden
Hazekamp verwijst naar diverse rapporten van maatschappelijke organisaties waarin misstanden uit de doeken worden gedaan. In de zomer van 2018 reisde de Europarlementariër ook zelf af naar havens in Kroatië en Slovenië om diertransporten te controleren. "Hoe daar werd omgegaan met dieren is weerzinwekkend. Er is sprake van structurele schending van de regels," benadrukt Hazekamp.

Een meerderheid van het Europees Parlement sprak vorig jaar al steun uit voor een voorstel van de Partij voor de Dieren om de enquêtecommissie voor diertransporten op te richten bij de start van de huidige parlementaire termijn. Als het hernieuwde parlement en een meerderheid van de fractievoorzitters – ook wel Conference of Presidents genoemd - steun betuigen, is de enquêtecommissie een feit.

Gerelateerd nieuws

Europees Parlement wil geen afschot meer van katten en andere zwerfdieren

In navolging van de Tweede Kamer en Nederlandse gemeenten, wil ook het Europees Parlement dat naast honden ook alle katten ve...

Lees verder

Groeiend verzet tegen nieuwe goedkeuring epoxiconazool

EU-landen en leden van het Europees Parlement steunen het verzet van de Partij voor de Dieren tegen een nieuwe Europese goedk...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee