IJsland stopt met de jacht op walvissen


21 juni 2023

IJsland stopt met de jacht op walvissen. De walvisjacht wordt deze zomer niet geopend. Dat heeft de IJslandse Minister Svandis Svavarsdottir (Landbouw & Visserij) bekend gemaakt. In het verleden openden IJslandse walvisjagers de jacht tussen juni en september, maar de Minister heeft de jacht deze zomer verboden en wil naar alle waarschijnlijkheid ook daarna geen jachtvergunning meer afgeven vanwege het ernstige dierenleed dat walvissen tijdens de jacht wordt aangedaan.

De Partij voor de Dieren is blij met het IJslandse besluit. Op initiatief van de Partij voor de Dieren nam het Europees Parlement afgelopen oktober nog een resolutie aan waarin het IJsland opriep om de jacht op walvissen voor een en altijd te staken. De IJslandse Minister twijfelde op dat moment nog over de voortzetting van de walvisjacht.

"Walvissen zijn cruciaal voor het ecosysteem en spelen een grote rol in de strijd tegen klimaatverandering. Sinds 1986 geldt een wereldwijd verbod op de walvisjacht, dat slechts door enkele landen genegeerd wordt. Dat IJsland de jacht nu stopt is in het belang van mens, dier, natuur en milieu. We blijven een dringend beroep doen op de enige drie overgebleven walvisjagende landen ter wereld, Japan, Noorwegen en de Deense Faeröereilanden, om eveneens hun gruwelijke activiteiten te staken," aldus Anja Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Wegstemmen broodnodige Natuurherstelwet is onlogisch en onverantwoord

Gepubliceerd op Joop.nl op 14 juni 2023 Het is ernstig gesteld met de natuur in Europa. Ruim 80% van de gebieden waarin dier...

Lees verder

Opinie: Gentech-gewassen toestaan is de doodsteek voor de duurzame landbouw

Gepubliceerd op NRC.nl op 6 juli 2023 Met het wetsvoorstel voor het gebruik van nieuwe genetische technieken in de landbouw ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee