"Herkom­ste­tiket op vlees maakt dier­trans­porten zichtbaar"


9 februari 2015

De herkomst van vlees dat in producten is verwerkt moet op het etiket. Daarvoor pleit de Partij voor de Dieren vandaag in Straatsburg. "Een herkomstlabel zorgt ervoor dat de absurde lange afstandstransporten van jaarlijks meer dan zes miljoen dieren zichtbaar worden," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

De plaatsen van geboorte, opgroei en slacht moeten op het etiket om duidelijkheid over diertransporten te geven. "Van een big dat geboren werd in Nederland en geslacht is in Italië, is meteen duidelijk dat het een lange lijdensweg heeft afgelegd vóór het in het slachthuis belandde. Vleeseters krijgen zo de keuze om ‘nee’ te zeggen tegen dit soort absurde diertransporten en te kiezen voor streekproducten," aldus Hazekamp.

Een herkomstetiket zorgt er bovendien voor dat vlees en daarmee ook vleesfraude beter traceerbaar zijn. Volgens de Partij voor de Dieren komt dat de voedselveiligheid ten goede. Bovendien schept traceerbaarheid mogelijkheden om naast de herkomst ook directe informatie over dierenwelzijn kenbaar te maken aan consumenten.

Woensdag stemt het Europees Parlement over het herkomstetiket.

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee