'Hanteer klimaat­vrien­delijk Neder­lands cate­ring­concept op VN-klimaat­con­fe­rentie'


Carnivoor? Geef het door!

23 september 2021

Anja Hazekamp en zes andere Europarlementariërs roepen de organisatie van de 26e VN Klimaatconferentie in Glasgow op om standaard plantaardig eten te serveren tijdens het twee weken durende congres in november. In een brief roepen de Europarlementariërs de Britse hoofdorganisator Alok Sharma op om het concept ‘plant-based by default’ te hanteren; daarbij worden maaltijden standaard zonder vlees geserveerd, tenzij deelnemers aangeven dat ze liever een maaltijd met vlees krijgen.

Het concept - in Nederland beter bekend als ‘Carnivoor? geef het door!’ - werd ontwikkeld door de professor Henriette Prast en wordt in Nederland onder meer toegepast bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het concept vermindert aantoonbaar de hoeveelheid vlees die gegeten wordt, zonder dat de keuzevrijheid van mensen aangetast wordt. “Mensen kunnen nog steeds kiezen voor een stukje vlees, maar krijgen het niet meer opgedrongen,” zegt Hazekamp.

Het parlementslid hoopt dat de Britse organisatie haar voorstel voor klimaatvriendelijke catering serieus gaat overwegen. “Minder vlees eten betekent minder uitstoot van broeikasgassen en minder klimaatverandering. Juist op een toonaangevende klimaatconferentie is het belangrijk om veranderingen te bewerkstelligen en het goede voorbeeld te geven. Daarnaast wordt ook de klimaatafdruk van het evenement verkleind door klimaatvriendelijk voedsel de standaard te maken.”