Europees Parlement wil actieplan uitfa­sering dier­proeven


16 september 2021

BRUSSEL, 16 september 2021 - Er moet een EU-actieplan komen om het gebruik van dierproeven in Europa zo snel mogelijk en op een veilige manier te beëindigen. Daartoe heeft een ruime meerderheid van het Europees Parlement donderdag opgeroepen in een resolutie. Op voorspraak van de Partij voor de Dieren moet het actieplan ook concrete reductiedoelstellingen bevatten.

Het parlement wil dat dierproefvrije onderzoeksmethoden worden gestimuleerd, zodat die sneller beschikbaar komen. Ook wordt de Europese Commissie opgeroepen om verschillende EU-regels, bijvoorbeeld voor het testen van chemicaliën, dusdanig aan te passen zodat er minder proeven op dieren gedaan worden.

Europarlementariër Anja Hazekamp, een van de initiatiefnemers, is blij met de brede steun voor de resolutie. “Jaarlijks worden er 22 miljoen dieren gebruikt en misbruikt in Europese laboratoriums, terwijl al dertig jaar door de EU beloofd wordt om dat aantal af te bouwen. Er is actie nodig met concrete doelen om van dit enorme aantal dierproeven af te komen,” aldus Hazekamp.