Geredde schapen Roemeense scheepsramp worden niet geslacht


13 januari 2020

De 180 schapen die de recente scheepsramp in Roemenië overleefden worden niet geëxporteerd of geslacht, maar mogen van een rustige oude dag genieten. Het schip Queen Hind had in totaal 14.600 schapen aan boord. De overlevende schapen werden afgelopen weekend naar een boerderij gebracht ten noorden van Boekarest. Dit gebeurde dankzij inzet van dierenbeschermingsorganisaties VIER VOETERS en haar Roemeense partner ARCA.

"Reddingswerkers hebben onder heel nare omstandigheden hun uiterste best gedaan om na het kapseizen van het Queen Hind schip zoveel mogelijk schapen uit het water te redden. Gelukkig zijn hun inspanningen niet voor niets geweest. Deze dieren zijn door een hel gegaan en verdienen niets minder," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp, die de kwestie in december in een spoeddebat aankaartte in het Europees Parlement.

Hazekamp benadrukt dat er alles aan gedaan moet worden om rampen, zoals het kapseizen van de Queen Hind, in de toekomst te voorkomen. "Het wekenlang vervoeren van dieren naar verre landen gaat per definitie gepaard met enorm veel dierenleed. Per jaar vertrekken er honderden schepen als de Queen Hind vanuit Europa. Daar moeten we zo snel mogelijk een einde aan maken," aldus Anja Hazekamp.

Ook de Tweede Kamer sprak zich in december uit tegen het vervoeren van dieren naar derde landen. Ze steunde in meerderheid een motie van Esther Ouwehand die om een aanpassing vraagt van de Europese regels voor diertransporten.

Foto: Alex Tănăsescu / ARCA

Gerelateerd nieuws

Voldoende politieke steun binnen het Europees Parlement en de lidstaten om regels diertransporten aan te scherpen

"Er is voldoende politieke steun binnen de EU-lidstaten en binnen het Europees Parlement om de bestaande regels voor diertran...

Lees verder

Bijenkiller thiacloprid eindelijk verboden

Na tien jaar strijden verbiedt Europa eindelijk landbouwgif thiacloprid, dat gevaarlijk is voor bijen en in verband wordt geb...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee