EU-parlement tegen veeme­dicijn uit paar­den­bloed


10 maart 2016

Het Europees Parlement wil de import van het veemedicijn Pregnant Mare Serum Gonadotropin (PMSG), waarvoor zwangere paarden levend van hun bloed worden beroofd, verbieden. Een voorstel van de Partij voor de Dieren om EU-wetgeving dusdanig aan te passen dat PMSG niet langer welkom is in Europa, kreeg donderdag ruime steun van het Europees Parlement.

Bron: Animals' Angels

PMSG, een hormoon uit bloed van drachtige paarden, wordt onder meer gebruikt in de Nederlandse en Duitse vee-industrie om dieren vruchtbaarder te maken. Om het hormoon te verkrijgen, tappen zogenaamde 'bloedboerderijen' in Argentinië en Uruguay systematisch grote hoeveelheden bloed af bij drachtige paarden. Dierenorganisatie Eyes on Animals constateerde daarbij onlangs grote misstanden. Ongeboren veulens van de bloedpaarden worden voortijdig geaborteerd of doodgeknepen. En de moederpaarden zelf vermageren sterk en verzwakken door overmatige bloedafname.

In Europa is PMSG-productie niet toegestaan vanwege de brutale productiewijze. "Het Europees Parlement wil nu ook geen veemedicijnen meer toelaten waarvoor dieren buiten Europa zijn mishandeld. Dat is bemoedigend. Het misbruiken van zwangere paarden kan niet door de beugel. Niet in Europa en niet buiten Europa," aldus Europarlementariër Anja Hazekamp.

Het is aan de Europese Commissie, het dagelijkse EU-bestuur, om het verzoek van het Europees Parlement in te willigen en een importverbod op PMSG en andere problematische veemedicijnen in te stellen.

Gerelateerd nieuws

Geen cent meer naar varkensindustrie

Er moet geen cent belastinggeld meer naar de varkensindustrie. Dat stelt Europarlementariër Anja Hazekamp donderdag in het Eu...

Lees verder

"Anja Hazekamp diervriendelijkste Europarlementarier"

Anja Hazekamp is door haar collega's in het Europees Parlement uitgeroepen tot diervriendelijkste Europarlementariër. Ze kree...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee