Euro­par­le­men­tariër Anja Hazekamp staat op voor bescherming laatste over­ge­bleven oerbossen in Europa


28 november 2019

Europa moet meer doen om haar laatste overgebleven oerbossen en de boswachters die daar werken te beschermen. Die oproep heeft Anja Hazekamp donderdag gedaan in het Europees Parlement.

Boswachters en natuurbeschermers doen hun uiterste best om de laatste - grotendeels in Roemenië gelegen - oerbossen te beschermen. Maar zij krijgen voortdurend te maken met bedreigingen van de houtmaffia. Dit jaar werden er twee boswachters vermoord op plekken waar illegaal hout werd gekapt. Roemeense vakbonden melden dat er in recente jaren meer dan 650 geweldsincidenten tegen boswachters hebben plaatsgevonden. "De Roemeense autoriteiten moeten meer doen om boswachters en activisten te beschermen. Europese natuurbeschermingswetten zijn weinig waard als mensen die zich sterk maken voor de laatste oerbossen van Europa worden bedreigd en vermoord," benadrukt Hazekamp.

De Europarlementariër noemt het verder ‘onacceptabel’ dat Roemeense autoriteiten de officiële cijfers over illegale houtkap in Roemenië manipuleerden. Ze eiste tijdens het debat met de Europese Commissie actie op EU-niveau: "Wat gaat Europa doen om deze natuurgebieden, boswachters en activisten beter te beschermen tegen de houtmaffia?", aldus Anja Hazekamp.