Euro­par­lement stemt voor herkom­ste­tiket op vlees­pro­ducten


11 februari 2015

De herkomst van vlees dat verwerkt is in lasagnes, knakworsten, pizza's en andere producten moet op het etiket. Daarvoor stemde vandaag een meerderheid van het Europees Parlement. "Een herkomstlabel geeft consumenten duidelijkheid en maakt bovendien de vele lange diertransporten zichtbaar," zegt PvdD-Europarlementariër Anja Hazekamp.

Die zichtbaarheid wordt verkregen door de plaats van geboorte, opgroei en slacht van dieren op het etiket te vermelden. "Van een big dat geboren werd in Nederland en geslacht is in Italië, is meteen duidelijk dat het een lange lijdensweg heeft afgelegd vóór het in het slachthuis belandde. Vleeseters krijgen zo de keuze om ‘nee’ te zeggen tegen absurde lange afstand transporten van dieren," zegt Hazekamp. “De keuze voor streekproducten wordt makkelijker gemaakt.”

Een herkomstetiket zorgt er bovendien voor dat vlees en daarmee ook vleesfraude beter traceerbaar zijn. Volgens de Partij voor de Dieren komt dat de voedselveiligheid ten goede. Daarnaast schept traceerbaarheid mogelijkheden om behalve de herkomst ook directe informatie over dierenwelzijn kenbaar te maken aan consumenten.

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee