Europa eist einde Japanse walvis­jacht


6 juli 2016

Europa eist van Japan dat het land stopt met de illegale jacht op walvissen. Een meerderheid van het Europees Parlement schaarde zich woensdag achter een motie die de Japanse walvisjacht veroordeelt en deze koppelt aan de handelsrelatie met Europa. De motie kwam tot stand op initiatief van de Partij voor de Dieren.

"Het Europese standpunt wordt met deze oproep aangescherpt. De Japanners moeten stoppen met de jacht op walvissen, anders heeft dat mogelijk consequenties voor hun handelsrelatie met Europa. Daarbij benadrukt Europa niet alleen dat de walvisjacht het voortbestaan van diersoorten bedreigt, maar erkent het ook nadrukkelijk dat walvisvaart ernstig en langdurig lijden van individuele dieren veroorzaakt," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

Sinds 1986 geldt een internationaal verbod op commerciële walvisjacht, om de dieren te behoeden voor uitsterving. Japan respecteert dit verbod echter niet en jaagt tot op heden op walvissen, zogenaamd voor wetenschappelijk onderzoek. Ondanks het verbod doodde Japan tussen 1986 en nu meer dan twintigduizend walvissen. Gedurende het huidige seizoen slachtte Japan 333 walvissen af, waarvan tweehonderd zwangere. In de komende twaalf jaar willen de Japanners nog eens zo’n vierduizend walvissen vangen en doden.

Volgens de Internationale Walvisvaart Commissie en het Internationaal Gerechtshof is de Japanse walvisjacht illegaal en niet wetenschappelijk.

Gerelateerd nieuws

Europarlement stemt over legale plundering Oostzee

Europarlementariër Anja Hazekamp roept haar collega’s in het Europees Parlement woensdagavond op om tegen het meerjarig EU-vi...

Lees verder

Bloederig stierenevenement 'Toro de la Vega' geschrapt

Het Spaanse stierenevenement Toro de la Vega, waarbij een stier door honderden mensen met speren wordt opgejaagd en doodgesto...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee