EU-vragen over vieze Amster­damse lucht


28 september 2015

Vanuit het Europees Parlement zijn vragen gesteld over de vervuilde lucht in Amsterdam. De luchtkwaliteit op de Overtoom, de Valkenburgerstraat en enkele andere plekken in Amsterdam voldoet niet aan Europese regels, die per 1 januari 2015 zijn aangescherpt.

Europarlementariër Anja Hazekamp wil weten wat Brussel gaat doen om schonere lucht voor inwoners van Amsterdam en de rest van Nederland af te dwingen. "Nederland riskeert een Europese boete als de luchtkwaliteit niet minimaal aan de EU-norm voldoet. Bovendien gaat de vervuiling ten koste van de gezondheid van inwoners. Extra maatregelen op alle niveaus zijn noodzakelijk," zegt Hazekamp.

Het Europarlementslid wijst erop dat de luchtkwaliteit eigenlijk al in 2010 al aan alle EU-regels had moeten voldoen. "Nederland kreeg toen uitstel, maar heeft jarenlang verzuimd om voldoende maatregelen te nemen voor schonere lucht," aldus Hazekamp.

Naar verwachting blijft de lucht in Amsterdam tot 2018 te vies om aan EU-regels te voldoen. Dat blijkt uit beleidsdocumenten van de gemeente Amsterdam. "Belachelijk dat het overtreden van internationale regels blijkbaar normaal wordt gevonden door dit College van B&W en zelfs in het officiële beleid is ingecalculeerd," zegt Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Amsterdam.

Van Lammeren wil dat Amsterdam snel zelf maatregelen neemt voor schonere lucht. Het uitbreiden van milieuzones, het weren van vuile scooters uit de stad en het aanpakken van de vervuilende rondvaartbranche zijn volgens het raadslid geschikte mogelijkheden.

Woensdag bespreekt de gemeenteraad van Amsterdam de problemen rondom de luchtkwaliteit in Amsterdam tijdens de behandeling van de Uitvoeringsagenda Mobiliteit.

Gerelateerd nieuws

Glyfosaat blijft in de winkel tot medio 2016

Roundup en andere pesticides waarin glyfosaat zit, blijven minstens tot juni 2016 verkrijgbaar in Europa. Een voorstel van de...

Lees verder

PvdD: actie nodig na EFSA-conclusie over hormoonverstoorders

Elf soorten landbouwgif die in Europa mogen worden gespoten op onder meer knoflook, aardappelen, wijngaarden, maïs en granen ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee