Drijf­netten de zee uit!


22 oktober 2014

Europarlementariër Anja Hazekamp strijdt deze week in Straatsburg voor een totaalverbod op drijfnetten. Talloze zwaardvissen en tonijnen leveren een lange doodstrijd in deze non-selectieve megavangnetten. Maar ook vogels, dolfijnen, walvissen en zeeschildpadden raken er onbedoeld in verstrikt en sterven een langzame verstikkingsdood. “Het is de hoogste tijd dat er een Europees totaalverbod op drijfnetten komt, dat bovendien wordt gehandhaafd,” zegt Hazekamp.

De Verenigde Naties besloten al in 1992 dat drijfnetten verboden moesten worden, vanwege de overbevissing en massale bijvangst die ze veroorzaken. Maar de Europese Unie heeft de netten nog steeds niet definitief uit haar wateren laten verwijderen.

Mazen in de wetgeving maken het mogelijk dat illegaal op grote schaal drijfnetten worden gebruikt in de Middellandse Zee. Om definitief van drijfnetten af te komen stelt de Europese Commissie nu een totaalverbod voor. De Partij voor de Dieren steunt dit voorstel van harte. En die steun is hard nodig, want een groot aantal partijen in het Europees Parlement probeert het verbod op drijfnetten te blokkeren.

”In het belang van ecosystemen en biodiversiteit moet de Commissie nu voet bij stuk houden. Drijfnetten zijn nooit selectief en nooit zonder bijvangst. De Middellandse Zee zit er vol mee. De kilometers lange netten vormen als het ware een ondoordringbare muur des doods voor al het leven in zee. Daarom moeten ze zo snel mogelijk uit het water,” aldus Anja Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

EU-vragen over bestrijdingsmiddel uit Vietnamoorlog

"Brussel moet uitsluiten dat het bestrijdingsmiddel Enlist Duo, dat componenten bevat van het chemische wapen 'Agent...

Lees verder

Opinieartikel: Mager applaus voor omstreden Europese Commissie

De Europese fracties van het CDA en de PvdA hebben elkaars omstreden figuren zojuist de Europese Commissie in geholpen. Desas...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee