EP: gratis plastic zak uit de winkel


28 april 2015

"De afschaffing van het gratis tasje vermindert de hoeveelheid plastic afval die in het milieu terecht komt," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren.

Het Europees Parlement heeft zich zojuist achter maatregelen geschaard om het gebruik van zogenaamde 'lichte plastic tasjes' terug te dringen. Het gaat daarbij om de gratis tasjes die vaak bij de kassa verstrekt worden voor eenmalig gebruik. Een uitzondering geldt voor de draagzakjes bij de groente- en fruit afdelingen: deze blijven gratis verkrijgbaar, maar moeten in het vervolg van biologisch afbreekbaar materiaal worden gemaakt.

De Partij voor de Dieren pleit al langer voor afschaffing van eenmalige draagtasjes. "Elk jaar worden zo'n 100 miljard plastic tassen gebruikt in Europa, waarvan er zo'n 8 miljard in het milieu en onze zeeën terecht komen. De plastic draagtas heeft een gemiddelde gebruiksduur van slechts 15 minuten. Draagtasjesafval is een typisch voorbeeld van afval dat voorkomen kan worden. Het is goed mensen door middel van een prijsprikkel te stimuleren om herbruikbare tassen te gebruiken," aldus Anja Hazekamp.

Het aangenomen voorstel moet ervoor zorgen dat het gebruik van plastic tassen de komende jaren met vijftig tot tachtig procent afneemt. De resterende tassen moeten bovendien van milieuvriendelijkere materialen worden gemaakt.

Gerelateerd nieuws

PvdD: stop overbevissing Oostzee

De Oostzee heeft het moeilijk. De Partij voor de Dieren roept maandagavond in Straatsburg op om een einde te maken aan de ove...

Lees verder

PvdD wil waterdicht verbod zeehondenbont

Geen import en verkoop van zeehondenproducten in Europa, daarvoor pleit de Partij voor de Dieren in Brussel. "Zeehondenbont i...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee