Dringende oproep tijdens première 'Into The Weeds': haal glyfosaat zo snel mogelijk van de markt
Filmpremière in bijzijn van 'hoofdrolspeler' Dewayne 'Lee' Jonnson die kanker kreeg van Monsanto-gif
Europarlementariër Anja Hazekamp heeft woensdagavond een dringende oproep gedaan aan de Europese Commissie om het omstreden landbouwgif glyfosaat zo snel mogelijk van de markt te halen. Hazekamp deed dit voorafgaand aan de Brusselse première van de documentaire “Into the Weeds”. De documentaire volgt voormalig tuinman Dewayne Lee Johnson uit Californië, die kanker kreeg na intensief te hebben gewerkt met glyfosaat. Amerikaanse rechters oordeelden in 2018 - en in 2020 opnieuw na hoger beroep van Monsanto - dat Johnson’s kanker inderdaad veroorzaakt werd door glyfosaat. Ook spraken rechters uit dat glyfosaat-producent Monsanto (inmiddels overgenomen door Bayer) schuldig was aan nalatigheid, omdat het een gevaarlijk product op de markt brengt zonder mensen te waarschuwen dat glyfosaat kanker kan veroorzaken. Johnson woonde de Brusselse première van Into the Weeds woensdag zelf bij, samen met filmmaakster Jennifer Baichwal.
"Het is schokkend om te zien hoe ziek Johnson is geworden van dit landbouwgif, maar hij is zeker niet de enige. In totaal zijn er in Amerika bijna honderdduizend vergelijkbare rechtzaken gevoerd, waarbij Monsanto de slachtoffers in totaal 11 miljard dollar aan schikkingen betaalde. Ik maak me zorgen over de gezondheid van boeren en bewoners van plattelandsgebieden, die net als Johnson intensief in contact komen met glyfosaat. Maar ook buiten het platteland is glyfosaat volop aanwezig, bijvoorbeeld op ons voedsel. Onderzoek laat zien dat 63% van alle Nederlanders sporen van glyfosaat in het lichaam heeft," zegt Hazekamp.
Cruciaal
De komende maanden zijn volgens Hazekamp cruciaal. “Voor het eind van dit jaar neemt de Europese Commissie een lange-termijn besluit over glyfosaat. Ondanks alle bewijzen dat glyfosaat een gevaar is voor de gezondheid van mensen, dieren en voor ons milieu, is het nog steeds het meest gebruikte landbouwgif ter wereld. Ik hoop dat de Europese Commissie kennisneemt van de feiten in deze documentaire en doe een dringende oproep aan de Eurocommissaris om dit gevaarlijke landbouwgif zo snel mogelijk te verbannen van ons voedsel, uit het milieu en uit onze leefomgeving,” aldus Hazekamp.
De huidige goedkeuring van glyfosaat loopt tot 15 december 2023. Eigenlijk liep de goedkeuring van het landbouwgif reeds af in 2022. Het Europees Parlement nam in 2017 een resolutie aan waarin het de Europese Commissie opriep om glyfosaat binnen 5 jaar – in 2022 - volledig te verbieden. Desondanks, verlengde de Europese Commissie de goedkeuring afgelopen december opnieuw met een jaar, omdat meer tijd nodig zou zijn voor de Europese risico-beoordeling. De Partij voor de Dieren heeft steeds bezwaar gemaakt tegen verlengingen en nieuwe goedkeuringen van glyfosaat en zal dat zo nodig opnieuw doen.
Gerelateerd nieuws
Franse transport-controlepost dicht na mishandeling kalfjes en andere overtredingen
De Franse diertransport-controlepost Couville, waar onlangs beelden werden gemaakt van brute mishandeling van jonge Ierse kal...
Lees verderPvdD stemt voor Europese anti-ontbossingswet
Europarlementariër Anja Hazekamp stemt woensdag voor de Europese anti-ontbossingswet. "Bossen zijn essentieel voor al het lev...
Lees verderDoe mee met de Partij voor de Dieren!
Doe mee