Franse transport-contro­lepost dicht na mishan­deling kalfjes en andere over­tre­dingen


31 maart 2023

De Franse diertransport-controlepost Couville, waar onlangs beelden werden gemaakt van brute mishandeling van jonge Ierse kalfjes op transport naar Nederland, is tijdelijk gesloten. Dat hebben de Franse autoriteiten bekend gemaakt. De vergunning van de controlepost, vlakbij de haven van Cherbourg, is sinds vrijdag 24 maart ingetrokken in afwachting van verder onderzoek naar schendingen van de regels voor dierenwelzijn.

Op beelden van L214 en Eyes on Animals, eerder deze maand gemaakt in Couville, is te zien hoe kalfjes stelselmatig worden geslagen met stokken, peddels en dranghekken. Naar aanleiding van de beelden reisde Europarlementariër Anja Hazekamp samen met de dierenbeschermingsorganisaties naar de controlepost in Cherbourg, waar zij verdere overtredingen constateerden.

“Bij de controlepost troffen we hongerige en uitgeputte kalfjes aan tussen de 2 en 4 weken oud. Tijdens hun overtocht vanuit Ierland hadden zij klaarblijkelijk geen toegang gehad tot voedsel of water. Dat is in strijd met Europese regels, die voorschrijven dat kalfjes minimaal om de 9 uur gedrenkt en gevoerd dienen te worden,” aldus Hazekamp. In spoedvragen eiste de Europarlementariër sluiting van de controlepost in Couville, die nu dus (tijdelijk) gesloten is. “Het is goed dat de Franse autoriteiten in actie zijn gekomen en de controlepost in Couville hebben gesloten. De beelden van de mishandeling van piepjonge kalfjes zijn schokkend. En het was schrijnend om zelf ter plaatse te zien dat regels niet worden nageleefd; dat kalfjes tijdens een overtocht van 19 uur geen toegang hebben tot voedsel en water. En vervolgens met velen op kleine oppervlaktes worden opgesloten om daar te wachten op het volgende transport: naar Nederland.”

Volgens agrarische media zorgt de sluiting van Couville voor een halvering van de aantallen jonge kalfjes die vanuit Ierland, via Frankrijk getransporteerd kunnen worden. Een tweede controlepost bij Cherbourg via welke kalfjes vervoerd worden, is nog open. In haar spoedvragen wijst Hazekamp erop dat ook bij de tweede controlepost herhaaldelijk dierenmishandeling en andere overtredingen zij geconstateerd. “Beide controleposten dienen volgens de wet van de lijst met geautoriseerde controleposten te worden verwijderd op grond van ernstige schendingen van dierenwelzijn,” stelt Hazekamp.

Het Europarlementslid pleit daarnaast voor een algemeen verbod op zee- en lange afstandstransporten van kalfjes tot 12 weken die nog afhankelijk zijn van moedermelk. “Uit talloze controles blijkt dat deze lange-afstandstransporten per definitie gepaard gaan met ernstig dierenleed. Ervoor zorgen dat kalfjes niet meer op deze helse transporten worden gezet, is één van de speerpunten waarvoor ik me ga inzetten bij de aankomende herziening van de Europese regels voor diertransporten,” aldus Anja Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

PvdD behaalt twee zetels in 'buitenlands' kiescollege voor Eerste Kamer

Anja Hazekamp en Mandy Ligthart zijn verkozen als Partij voor de Dieren-vertegenwoordigers in het kiescollege voor niet-ingez...

Lees verder

Dringende oproep tijdens première 'Into The Weeds': haal glyfosaat zo snel mogelijk van de markt

Europarlementariër Anja Hazekamp heeft woensdagavond een dringende oproep gedaan aan de Europese Commissie om het omstreden l...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee