Demo­cratie nu al onder druk door TTIP


8 juli 2015

Zelfs nu het omstreden handelsverdrag met de Verenigde Staten (TTIP) nog niet van kracht is, heeft het Europa al minder democratisch gemaakt. Dat zegt Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren. Het Europees Parlement stemde woensdag over de TTIP-onderhandelingen die de Europese Commissie momenteel voert met de VS. Parlementsvoorzitter Martin Schulz misbruikte daarbij zijn bevoegdheden om de TTIP-stemming in de door hem gewenste richting te sturen.

"Al voor de stemming over TTIP wordt de democratie ondermijnd," zegt Hazekamp. Meer dan honderd parlementsleden dienden voorstellen in om de zogenaamde ISDS-clausule uit het verdrag te schrappen, maar parlementsvoorzitter Martin Schulz manipuleerde de stemming dusdanig dat niet over de voorstellen gestemd kon worden. "Schulz misbruikt daarmee de bevoegdheden die hij heeft als voorzitter van het Europees Parlement om ISDS en TTIP erdoor te drukken," aldus Hazekamp.

De ISDS-clausule is een belangrijk pijnpunt van het vrijhandelsverdrag TTIP. Ze stelt multinationals in staat om overheden aan te klagen als zij milieuwetgeving, sociale wetgeving of dierenwelzijnswetgeving willen invoeren die kan leiden tot minder winst voor bedrijven. Het Europees Parlement stemde woensdag in met een vorm van de ISDS-clausule.

Anja Hazekamp voert actie tegen TTIP voor het Europees Parlement in Straatsburg

"Parlementsvoorzitter Martin Schulz wil persé dat de ISDS-clausule overeind blijft en dat TTIP tot stand komt. Het Europees Parlement wordt geacht ja te knikken, maar de Partij voor de Dieren zal zich blijven verzetten tegen TTIP en ISDS. De gang van zaken rondom de stemmingen en onderhandelingen over TTIP zijn een voorbode van de democratische uitholling die ons te wachten staat als TTIP doorgaat," waarschuwt Hazekamp.

"Ook op andere gebieden is de invloed van TTIP nu al zichtbaar. Zo verdween in maart een Europees plan om 31 gevaarlijke, hormoonverstorende soorten landbouwgif te verbieden in de ijskast. En al jaren wordt een verbod op kloonvlees tegen gehouden. Beide zijn voorbeelden van zaken die hier omstreden zijn, maar waar in de VS geld mee wordt verdiend. Europa laat daarmee de oren hangen naar grote Amerikaanse bedrijven, nog voordat TTIP ook maar door één democratisch orgaan is goedgekeurd."

Gerelateerd nieuws

One Single Planet naar Europees Parlement

De film One Single Planet wordt deze week vertoond op een prominente plek in het Europees Parlement te Brussel. De Partij voo...

Lees verder

Opinie: Machtsmisbruik bij TTIP-stemming

Gepubliceerd op Joop.nl op 8 juli 2015 Zelfs nu het omstreden handelsverdrag met de Verenigde Staten (TTIP) nog niet van kra...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee