‘Bevrijd wilde dieren uit circussen’


16 december 2021

BRUSSEL, 16 december 2021 - “Kom met een Europees verbod op het gebruik van dieren in het circus.” Daarvoor pleit Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) donderdag tijdens een debat in het Europees Parlement.

“Leeuwen die door hoepels springen, olifanten die op hun achterpoten staan, nijlpaarden die op een krukje zitten.

Dit is onnatuurlijke gedrag dat wilde dieren wordt aangeleerd met uiterst gewelddadige trainingsmethoden onder het mom van entertainment,” zegt Hazekamp.

“Als de dieren hun kunstjes niet moeten vertonen, worden ze opgesloten in veel te kleine kooien of trailers, vastgeketend of geïsoleerd. Ze krijgen geen beweging. En er is geen enkele mogelijkheid voor dieren om hun natuurlijk gedrag te vertonen. Sterker nog, de dieren zijn gestrest en vertonen stuk voor stuk afwijkend gedrag. Daar komen dan nog de vele en lange transporten bovenop. Dit is puur dierenleed. We hebben het over dieren. Levende wezens met bewustzijn en gevoel. Geen speelgoed, accessoires of producten om mensen te vermaken.”

Onlangs boden ruim 1 miljoen burgers een petitie aan in Brussel die oproept tot een Europees verbod op wilde dieren in het circus. “Een duidelijke boodschap,” stelt Hazekamp. “Laten we samen de laatste wilde dieren bevrijden en opvangen op een veilige plek, ver weg van het circus.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren roept op: steek je poot uit voor dieren!

Steek je poot uit voor dieren! Die oproep doet de Partij voor de Dieren woensdag aan alle dierenvrienden in Nederland. De par...

Lees verder

Europees Parlement laat kans liggen om structureel dierenleed tijdens diertransporten te verminderen

Het Europees Parlement heeft donderdag aan de Europese Commissie en de EU-landen aanbevolen om dieren maximaal acht uur te ve...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee