Stem­ver­klaring over doua­ne­rechten op goederen uit Oekraine


21 oktober 2014

Douanerechten op goederen van oorsprong uit Oekraïne (debat)

Anja Hazekamp

Vandaag debatteren wij over het afschaffen van douanerechten op Oekraïense goederen. Of voor de volledigheid; het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EU) nr. 374/2014 tot verlaging of afschaffing van douanerechten op goederen uit Oekraïne. We weten allemaal dat intensivering van handelsbetrekkingen met Oekraïne -en daarmee het vergroten van Europese invloed op Oekraïne- grote geopolitieke consequenties kan hebben. Dus daar zal ik nu niet verder op ingaan. Maar ik zie nog een probleem. Want in de EU zijn legbatterijen verboden en mogen legbatterij-eieren niet verkocht worden, terwijl Oekraïne dieronvriendelijke legbatterijen gewoon toestaat. En wat blijkt? Dit voorstel laat dierlijke producten uit Oekraïne gewoon toe, ongeacht de leefomstandigheden van de dieren. Hoe kan de EU met droge ogen verklaren dat ze een einde zal maken aan dieronvriendelijke productiemethoden, als we deze producten via de achterdeur gewoon toe laten?

Dankzij de Europese Commissie, die een grote Oekraïense eierproducent al toestemming gaf voor export naar Europa, liggen er binnenkort weer legbatterij-eieren in onze winkels. Ik vind dat onbegrijpelijk! Ik vind internationale veiligheid, mensenrechten, democratie én een respectvolle omgang met dieren belangrijker dan kortzichtige handelspolitiek. Daarom zal ik tegen dit rapport stemmen.

Interessant voor jou

Bijdrage visserijcommissie over algeheel verbod op drijfnetten

Lees verder

Stemverklaring over beschikbaarstelling van middelen uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering: BE/Ford Genk

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer