Bijdrage verzoek­schrif­ten­com­missie over dier­trans­porten in de EU


19 april 2016

Anja Hazekamp (PvdD): Dank u wel, Voorzitter.

Dagelijks worden miljoenen dieren door Europa gesleept alsof ze al dood zijn. Duizenden kilometers verderop worden ze dan naar een slachthuis gebracht en alleen maar omdat dat enkele centen goedkoper is. Maar dieren zijn geen dode wezens, ze zijn geen broodroosters. We hebben het hier over levende wezens met bewustzijn en gevoel zoals ook het Verdrag van Lissabon erkent.

Het is goed om te zien dat veel mensen zich daar zorgen over maken: 1 miljoen Europeanen inmiddels die deze petitie hebben getekend. We zien dat er overheden zich zorgen maken - denk aan Denemarken, Nederland, Zweden, Duitsland - die vragen om een herziening van de transportrichtlijn. We zien dat Europarlementariërs zich zorgen maken.

We hebben een schriftelijke verklaring, we hebben een verzoek om het paardenproject, we hebben een uitspraak van de rechtbank dat het niet gaat om diertransporten in Europa, maar ook dieren die naar buiten Europa worden vervoerd.

En ik zou zeggen: de Europese Commissie kan zich toch niet langer verschuilen en zeggen dat we al een keer eerder een antwoord hebben gegeven, dit is een oud verzoekschrift. We herhalen nog maar eens: dat kan gewoon niet.

Dagelijks staan er dieren te wachten in de brandende zon voor de grens met Turkije in een soort niemandsland waar ook niemand zich om ze bekommert. Dieren worden over de weg, door de lucht, over water vervoerd. Sommige zijn verzwakt, hoogzwanger, pasgeboren.

Europese Commissie, u kunt toch niet volhouden dat deze situatie onder controle is. Ik zou zeggen: ga eens kijken daar aan de grens, ga eens kijken langs de weg, zie wat er gebeurt.

Mijn collega, die noemde het al afgelopen week in Straatsburg bij de intergroep voor dierenwelzijn waar we al een aantal beelden hebben gezien van de indieners van deze petitie. Het is echt hartverscheurend, we kunnen dit niet langer tolereren.

En wat doet de Europese Commissie? Helemaal niets. Waar wacht u nou op?

Ik zeg dierentransporten van levende dieren als ze al nodig zijn, moeten ze minder lang duren onder betere omstandigheden. Er moet gehandhaafd worden wat er nu al ligt aan regels.

En ik zou zeggen de Europese Commissie, kom nu eindelijk eens met een voorstel voor de herziening van de transportrichtlijnen. Dit kan gewoon niet langer voortduren, het is gewoon een grote schande dat u dit toelaat.

Interessant voor jou

Stemverklaring over ambachtelijke kustvisserij in regio's die afhankelijk zijn van de visserij

Lees verder

Bijdrage verzoekschriftencommissie over de behandeling van verzoekschriften tijdens gedachtewisseling met Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese commissie

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer