Bijdrage plenaire verga­dering over palmolie en de ontbossing van regen­wouden


3 april 2017

Anja Hazekamp (PvdD): De Europese Unie is een gigantische afnemer van en een grote investeerder in palmolie en daarmee speelt Europa een grote rol in de vernietiging van onze planeet. Ten koste van toekomstige generaties en ten koste van leefgebieden voor mens en dier laat Europa oerbossen afbranden in Indonesië en Maleisië. Het certificeringssysteem voor duurzame palmolie heeft gefaald. Duurzame palmolie bestaat niet! Duurzame palmolie is een fabeltje om het geweten van consumenten, producenten en politici te sussen.

Laten we stoppen met het gebruik van conflictmaterialen zoals palmolie. Want niet alleen kolen en koper zijn funest voor onze planeet, maar palmolie is dat zeker ook. Laten we nu investeren in teelt in eigen bodem. Nu is de tijd om te investeren in biologische teelt van vlas, zonnebloemen en koolzaad. Voorts ben ik van mening dat de Europese landbouwsubsidies moeten worden afgeschaft.

(De spreker gaat in op een “blauwe kaart”-vraag overeenkomstig artikel 162, lid 8, van het Reglement.)

Arne Gericke (ECR): Frage nach dem Verfahren der „blauen Karte“ . – Dankeschön Frau Hazekamp. Sie sind ja aus aus den Niederlanden, soweit ich weiß. Ich glaube, Sie tragen eine ganz besondere Verantwortung für Indonesien, denn soweit ich weiß, ist West—Papua komplett entvölkert worden. Dort wohnen nicht mal mehr 50 % der ursprünglichen Bevölkerung, und auch dort wird Palmöl angebaut. Könnte man nicht da schon mal anfangen, entweder das Palmöl aus West—Papua zu etikettieren oder, wenn das nicht reicht, wenn sie damit nicht aufhören, dort das Land zu entvölkern, auch dort mit Sanktionen zu drohen?

Anja Hazekamp (PvdD): Dank u wel voor deze vraag. Natuurlijk heeft Nederland een behoorlijk verleden in Indonesië en dat is niet een verleden waar we trots op hoeven te zijn. Als we nu kijken naar de rol van Europa bij de ontbossing van oerwouden in Indonesië en Maleisië, dan moeten we ervoor zorgen dat we ons over vijftig jaar niet opnieuw hoeven te schamen. We moeten nu stoppen met de invoer van palmolie en het gebruik daarvan.

Interessant voor jou

Bijdrage milieucommissie over de REFIT van de Vogel- en Habitatrichtlijn 

Lees verder

Stemverklaring over onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk na aankondiging van de Brexit

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer