Bijdrage plenaire verga­dering over mondiale doel­stel­lingen en EU-toezeg­gingen op het gebied van voeding en voed­sel­ze­kerheid in de wereld


3 oktober 2016

Voorzitter, over twee weken is het Wereldvoedseldag. Maar op 8 augustus hadden we al meer van de aarde gebruikt dan zij ons kan bieden. In mijn jeugd bestond er nog geen Earth Overshoot Day. Maar tegenwoordig groeit een generatie op die neemt wat ze wil. Ook als dat ten koste van anderen gaat.

Vandaag hebben 1 miljard mensen ernstig overgewicht en gaan 1 miljard mensen met honger naar bed. Niet omdat er te weinig voedsel is, maar door ons eigen consumptiepatroon en ons eigen landbouwbeleid.

We kunnen iedereen voeden als we stoppen met het verspillen van eten. We kunnen iedereen voeden als Brussel niet langer intensivering en overproductie stimuleert. We kunnen iedereen voeden als we kinderen appels geven in plaats van schoolmelk.

Voorzitter, morgen is het Werelddierendag. Laten we ook de 7 miljard dieren in onze vee-industrie niet vergeten. We kunnen honger bestrijden én deze dieren een lange lijdensweg besparen door te stoppen met het verspillen van voedsel aan veevoer.

En voorts ben ik van mening dat de Europese landbouwsubsidies moeten worden afgeschaft.

Interessant voor jou

Bijdrage landbouwcommissie over minimumnormen voor de bescherming van konijnen

Lees verder

Bijdrage visserijcommissie over een meerjarenplan voor de Noordzee (1)

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer