Bijdrage plenaire verga­dering over een meer­ja­renplan voor de Oostzee


22 juni 2016

Anja Hazekamp (PvdD): Niemand kan écht blij zijn met het Meerjarenvisserijplan voor de Oostzee. Want dit plan beschermt de vissers niet. En dit plan beschermt de vissen niet!`

DÍt plan verhoogt de Maximum Sustainable Yield: het punt waarop wateren maximaal worden bevist. Maximum Sustainable Yield is dus niets anders dan in beleid gegoten hebzucht. De beschikbare voorraad vis zoveel mogelijk plunderen. En we hebben het hier niet over strijkijzers. We hebben het hier over levende wezens die pijn en angst kunnen voelen.

En zelfs het maximale uit de zee vissen is nog niet genoeg! Dit plan gaat nog een flinke stap verder! Het verhogen van de Maximum Sustainable Yield, en dat heeft maar één naam: overbevissing! Daarmee verzwakt dit Oostzeeplan het hele Gemeenschappelijk Visserijbeleid. En daarmee wordt ook de deur open gezet om andere wateren, zoals de Noordzee, structureel te blijven leegvissen.

Een groot deel van u heeft zich samen met mij verzet tegen dit overbevissingsplan. En ik ben verbaasd dat u vandaag dit plan verdedigt. Ik kan dat in ieder geval niet.

De rapporteur heeft ons morgen uitgenodigd voor een glas champagne. Collega’s, ik vraag u, kunt u morgen met opgeheven hoofd het glas heffen?

Als dit het maximale is dat Europa wil doen, dan zal de overbevissing pas stoppen als de zeeën écht leeg zijn. En helaas, zullen de meesten van ons dat nog moeten meemaken.

En voorts ben ik van mening dat de Europese landbouw- én visserijsubsidies moeten worden afgeschaft.

Interessant voor jou

Bijdrage milieucommissie over het voorstel van de Europese Commissie voor criteria voor hormoonverstorende stoffen

Lees verder

Bijdrage landbouwcommissie over minimumnormen voor de bescherming van konijnen

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer