Bijdrage plenaire verga­dering over de voor­ge­stelde toelating van glyfosaat in de EU


4 oktober 2023

Anja Hazekamp (PvdD):

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. ‘’Het is een ziekte die we onszelf aandoen. Parkinson is een welvaartsziekte‘’, dat zei een vooraanstaande Nederlandse neuroloog recent en hij verwees naar Nederlandse straten waar wel zes gevallen van Parkinson tegelijkertijd werden aangetroffen. Hij wil daarom een verbod op glyfosaat, en wij ook.

Glyfosaat, wereldwijd het meest gebruikte landbouwgif, doodt alles op zijn pad - niet alleen planten maar ook bijen, kikkers, vissen, bodemorganismen, en langzamer ook mensen.

Maar ondanks alle wetenschappelijke links tussen het gebruik van glyfosaat en het ontstaan van kanker en Parkinson, ondanks de snel stijgende kosten voor het zuiveren van ons drinkwater en de uitholling van de biodiversiteit, wil de Commissie dit landbouwgif nog eens tien jaar toestaan.

Niet omdat het veilig is. Niet omdat het nodig is. Nee - omdat het miljarden oplevert voor Bayer-Monsanto - ten koste van alles wat kwetsbaar is.

Dat is onacceptabel, dat pikken we niet. Het verzet groeit en laat zich niet tegenhouden. Duitsland, Oostenrijk en Nederland – niet de kleinste spelers op het gebied van landbouw - zeggen Nee tegen glyfosaat. Als Frankrijk zich bij het groeiend verzet aansluit kunnen we aan een gezonde en duurzame toekomst beginnen.

Een vraag aan de Commissie: erkent u dat de huidige risicobeoordeling niet kijkt naar Parkinson? En ben u met mij eens dat het voorzorgprincipe zegt dat een verbod de enige denkbare oplossing is?