Bijdrage land­bouw­com­missie over het Europees burger­ini­ti­atief "Fur Free Europe"


12 oktober 2023

Anja Hazekamp (PvdD):

Panel I

Laat ik beginnen met mijn dank en felicitaties uit te spreken aan de indieners van dit Europees burgerinitiatief. Zonder jullie geen 1,5 miljoen handtekeningen. Zonder jullie geen Fur Free Europe.

Dank Eurogroup for Animals en Fur Free Alliance voor jullie volharding - dank aan alle mensen die in Europa de straat op zijn gegaan en natuurlijk ook dank aan iedereen die heeft getekend.

Er zijn ontzettend veel redenen om een Europees productie- en importverbod op bont in te stellen: om dierziekten in te dammen, vanwege onze volksgezondheid vanwege het milieu, om een gelijk speelveld te creëren, omdat we bont absoluut niet nodig hebben, om ethische redenen en bovenal, om het ernstig lijden van dieren in de bontindustrie te stoppen.

Laat ik bij dat laatste punt beginnen.

De bontindustrie gaat letterlijk over lijken.

Levende roofdieren als nertsen, vossen en wasbeerhonden die willen spelen, jagen of zwemmen. Maar de wrede realiteit is dat ze van al hun vrijheden worden beroofd om een leven lang in kleine kooien te worden opgesloten, wegkwijnend, met duizenden bij elkaar. Ze kunnen niet rennen, verminken zichzelf, eten vaak niet en aborteren soms zelfs hun eigen jongen door de stress. Om uiteindelijk op gruwelijke wijze, door middel van elektrocutie, van hun vacht te worden gestript.

Ik verzin het niet, de bontindustrie wel.

Dit moét stoppen. Zo snel mogelijk.

Ik vraag de Europese Commissie daarom om dit burgerinitiatief te omarmen én met een wetsvoorstel te komen om een einde te maken aan de productie en import van bont in Europa.

We weten helaas inmiddels dat de beloftes van de Commissie op het gebied van wetgeving voor dieren niet zoveel waard zijn. Iets waar de indieners zich waarschijnlijk ook grote zorgen over maken. Ik hoop niet dat de afwezigheid van de twee Commissarissen hier vandaag een voorteken voor is. Dus ik wil geen mooie beloftes horen, ik wil actie zien.

Ik reken op u, burgers rekenen op u en de dieren rekenen op u.

Panel II

Er valt zo ontzettend veel te zeggen over wat er mis is met de bontindustrie. Het is heel goed dat we niet alleen de productie van bont in Europa, maar ook de import van bontproducten die naar Europa in het burgerinitiatief worden geagendeerd.

Er wordt hier in het Europees Parlement en bij de Commissie maar al te graag gezegd dat Europa ‘de beste dierenwelzijnseisen’ ter wereld heeft. Iets wat ik sterk betwijfel, zeker nu het beleid op dit gebied al zeker 15 jaar stilstaat en in andere landen en continenten wel gewoon verder door ontwikkeld.

Bovendien zullen de 8.4 miljard dieren in de Europese vee-industrie daar ook anders over denken - en dat geldt ook absoluut niet voor de bontindustrie.

Maar als je dan zo trots bent op je productie, dan vraag ik me toch af hoe het kan dat we in Europa nog steeds toestaan dat er producten op onze markt terechtkomen die met nóg lagere welzijnseisen zijn geproduceerd.

Maar we zien ook dat bontproducten van buiten Europa, zoals China, hier op de markt gedumpt en verkocht worden.

Daarom is een Europawijd importverbod de enige oplossing. Bovendien zien we dat ook in Europa geen level playing field is. In Nederland is de bontfokkerij vervroegd verboden, vanwege uitbraken van COVID-19. Maar veel nertsenfokkers gebruikten hun stopsubsidies om naar andere landen in Europa te verhuizen en daar gewoon opnieuw te beginnen. Daarvoor is een Europawijd productieverbod de enige oplossing is.

Laat ik duidelijk zijn, het labelen van bont is absoluut die oplossing niet.

Wrede producten, zoals bont, horen niet in Europa verkocht te worden.

Ik hoor graag van de indieners of zij iets kunnen zeggen over bijvoorbeeld labelling van ingevoerde producten of in Europa geproduceerde producten en de effectiviteit daarvan. Want ik hoor wel eens dat daar veel gefraudeerd wordt.

Interessant voor jou

Bijdrage plenaire vergadering over de voorgestelde toelating van glyfosaat in de EU

Lees verder

Bijdrage milieucommissie over het Europees burgerinitiatief "Fur Free Europe"

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer