Bijdrage plenaire verga­dering over de bescherming van de veehou­derij en grote carni­voren in Europa


23 november 2022

Anja Hazekamp (PvdD): Dankuwel Voorzitter,

Ruim 150 jaar nadat wolven in grote delen van Europa waren uitgeroeid met jachtgeweren en door de verlies van hun leefgebied, hebben enkele wolven hun weg teruggevonden naar Nederland. Dat is goed nieuws voor onze natuur. En het zijn prachtige dieren. Zo konden we vandaag de eerste beelden bewonderen van spelende welpen in Drenthe, echt geweldig.

Desondanks pleiten enkele boeren, jagers en hun politieke spreekbuizen ervoor om de wolven na hun moeizame terugkeer opnieuw de nek om te draaien.

Ze spreken over emotionele schade voor boeren als hun schaap gedood wordt door een wolf. Wanneer een dier dood wordt aangetroffen is dat inderdaad vreselijk. Maar waarom slachten we dan ieder jaar 60 miljoen schapen in Europa, vaak onverdoofd? En waarom verslepen we onder hartverscheurende omstandigheden honderdduizenden schapen naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten?

Ik zou willen dat diegenen die zeggen dat we de schapen moeten beschermen tegen de wolf, samen met ons zich hard maken om de schapen te beschermen tegen de mens.

De Partij voor de Dieren heet de wolf van harte welkom. Wij maken ons grotere zorgen over het gevaar van de vee-industrie voor het voortbestaan van duizenden dieren en plantensoorten, dan over het gevaar van één enkele diersoort voor de vee-industrie.

Juist in tijden dat economische activiteiten de grenzen van de natuur fors overschrijden, is het belangrijk natuurbescherming overeind te houden, en te versterken.

En voorts ben ik van mening dat de Europese Landbouwsubsidies moeten worden afgeschaft.

Dankuwel.

Interessant voor jou

Bijdrage plenaire vergadering over de mondiale voedselzekerheid in het verlengde van de bijeenkomst van de ministers van Landbouw van de G20

Lees verder

Bijdrage milieucommissie over het burgerinitiatief Fur Free Europe

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer