Bijdrage plenaire verga­dering over de mondiale voed­sel­ze­kerheid in het verlengde van de bijeen­komst van de ministers van Landbouw van de G20


19 oktober 2022

Anja Hazekamp (PvdD): Voorzitter, wereldwijd wordt er voldoende voedsel geproduceerd om iedereen te voeden. Maar dan moeten we allemaal andere voedselkeuzes maken en het voedsel beter verdelen.

Dat bereiken we dus niet door Oekraïense graanschepen naar Nederland te laten komen om onze plofkippen vet te mesten, terwijl overal ter wereld mensen sterven van de honger.

Dat bereiken we dus niet door driekwart van onze landbouwgrond te gebruiken voor het voeren van miljarden dieren in de vee-industrie, terwijl we ook direct voedsel voor mensen kunnen verbouwen.

Dat bereiken we dus niet door vier grote bedrijven de wereldwijde graanhandel te laten domineren.

Dat bereiken we niet door iedere dag honderden kleinschalige boeren failliet te laten gaan, terwijl een handjevol grote voedselbedrijven miljarden winst maken.

En dat bereiken we niet zolang veel politici hier braaf zeggen wat de lobbyisten van de industrie hen in de wandelgangen hebben ingefluisterd. Schaamteloos.

Beste commissaris, houd uw rug recht. Maak haast met de beloofde kaderwet voor duurzaam voedsel, want alleen zo garanderen we voedselzekerheid.