Bijdrage mili­eu­com­missie over het burger­ini­ti­atief Fur Free Europe


12 januari 2023

Anja Hazekamp (PvdD):

Dank u voorzitter. En hartelijk dank aan de rapporteur. Delara je draft rapport is een heel goed begin voor dit belangrijke onderwerp. De kleding, schoenen en accessoires-industrie is verantwoordelijk voor een disproportioneel aandeel in klimaatverandering, milieuvervuiling, mensenrechtenschendingen, waterverbruik en het vrijkomen van microplastics en het is hoog tijd dat we hier een einde aan maken. In dit rapport worden goede aanbevelingen gedaan die wij ook van harte steunen.

Er is één onderwerp dat in dit rapport helemaal niet aan de orde komt, dat is het enorme dierenleed en bijkomende milieuvervuiling die het gebruik van dierlijke producten in de industrie van schoenen en kleren met zich meebrengt.

Elk jaar sterven er wereldwijd miljoenen dieren, zodat hun huid, haren en veren gedragen kunnen worden door mensen. En vaak zonder dat er regels aan gesteld worden. Het merendeel van het leer dat in de EU op de markt is, komt uit China en India, waar een groot gebrek is aan dierenwelzijnswetgeving. Het is een groot misverstand dat leer altijd een bij-product is van de vlees- en zuivelindustrie - het is wel degelijk een zeer winstgevende business op zichzelf. En zo zijn er veel meer dieren, die gruwelijk mishandeld worden voor hun producten. Het levend plukken van eenden en ganzen voor hun dons, merinoschapen waarbij onverdoofd de huid van hun achterwerk wordt gesneden tijdens het mulesen, agorakonijnen die schreeuwen van de pijn wanneer hun haren uit hun lijf worden gerukt voor agora wol, het doden van pasgeboren en geaborteerde karakul lammetjes voor hun bont, kangoeroe baby’s die hulpeloos achterblijven wanner hun moeder wordt bejaagd en geslacht om de Europese sportindustrie van leer te voorzien. Het vindt allemaal op zeer grote schaal plaats. En meestal buiten onze grenzen, dus het hoognodige aanscherpen van onze eigen dierenwelzijnswetgeving gaat deze dieren niet helpen. Het stoppen van de import van deze producten doet dat wel.

Een dierlijk product op de kledingmarkt dat we sowieso zullen moeten verbieden, zo snel mogelijk, is bont. Jaarlijks lijden er nog steeds miljoenen nertsen, wasbeerhonden en andere prachtige, weerloze dieren in afschuwelijke omstandigheden, ook in Europa, om daarna vergast en anaal geëlektrocuteerd te worden, zodat zijn velletje om de schouders van een mens kan hangen. Het is barbaars, wreed, en niet meer van deze tijd.

Dat vind ik, maar dat vind ik niet alleen, dat vinden al ruim 1,2 miljoen Europeanen die de moeite hebben genomen om het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe te ondertekenen. Er moet een verbod komen op de productie van bont in de EU, en een verbod op het verkopen van bont op de Europese markt. Laten we dat ook bevestigen in dit belangrijke rapport over een duurzame textielsector.

Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage plenaire vergadering over de bescherming van de veehouderij en grote carnivoren in Europa

Lees verder

Bijdrage milieucommissie over het veiligstellen van de voedselzekerheid en de veerkracht van de EU-landbouw op lange termijn

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer