Bijdrage plenaire verga­dering over Animal health


7 maart 2016

Anja Hazekamp (PvdD): Dit wetsvoorstel gaat over dierziekten en diergezondheid. Daarom wil ik benadrukken: dit is geen dierenwelzijnswet! Een nieuwe dierenwelzijnsstrategie is nog steeds broodnodig en ik verwacht ook nog steeds een voorstel voor een kaderwet Dierenwelzijn van de Commissie!

Gelukkig schrijft het voorstel wel voor dat bij de uitvoering van de diergezondheidsregelgeving pijn, stress en lijden bij dieren vermeden moeten worden. Ook introduceert deze wetgeving een verplichte registratie van professionele fokkers en verkopers van honden. Op deze manier kunnen we de illegale puppyhandel aanpakken, die nu nog tot talloze schrijnende voorbeelden van dierenleed leidt. Nog steeds zijn er "puppy mills" waar aan de lopende band puppy's illegaal, en niet ingeënt, verhandeld worden. Dit moet stoppen en een goede identificatie en registratie kan hierbij helpen.

Een belangrijk knelpunt van de wet blijft echter het verschil tussen gehouden en wilde dieren. Zwerfdieren en weggelopen dieren, vallen onder de definitie van wilde dieren; hierdoor is de aanwezigheid van de eigenaar of verzorger van een dier bepalend voor de mate van bescherming tegen ziekten (zoals vaccinatie) en tegen ziektebestrijdingsmaatregelen. Het is toch nooit de bedoeling geweest dat gezonde zwerfdieren "preventief" gedood worden onder het mom van ziektebeheersmaatregelen.

Interessant voor jou

Bijdrage plenaire vergadering over de registratie van huisdieren

Lees verder

Bijdrage plenaire vergadering over de Europese varkenssector

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer