Bijdrage plenaire verga­dering over de Europese varkens­sector


10 maart 2016

Anja Hazekamp (PvdD): Voorzitter, de varkensindustrie hobbelt al decennia van de ene crisis naar de andere. Crisis door varkensgriep en varkenspest, crisis door instorten van de markt, crisis door hormoonschandalen en ga zo maar door. Alleen maar omdat Europa de slager voor de hele wereld wil zijn!

Miljoenen varkens worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden en moeten zo snel mogelijk in goedkope hamlappen en karbonades worden omgezet. Veel varkens worden onverdoofd gecastreerd. Staarten en tanden worden afgeknipt als de dieren amper zeven dagen oud zijn, terwijl dat al 20 jaar verboden is. En dat alles voor marginaal economisch gewin.

De problemen komen niet door het instorten van de markt in Rusland. Er is domweg veel meer aanbod dan er vraag is naar goedkoop varkensvlees. En in plaats van het verlagen van de productie, slaat Europa varkensvlees massaal op in vriezers, wordt reclame gemaakt voor het eten van varkensvlees en worden nieuwe afzetmarkten gezocht in Azië en Afrika. Dit is uitstel van executie.

Europa moet zich niet voor het karretje van de veeindustrie laten spannen om deze dieronvriendelijke, milieuvervuilende en ziekmakende industrie tegen wil en dank te laten groeien. Dit is het moment om de sector te laten krimpen en hervormen.

Voorzitter, de varkensindustrie is ziek en staat even wankel op zijn poten als de varkens die in deze industrie leven. Daarom moet hier geen cent meer naartoe, en ook daarom ben ik voorts van mening dat de landbouwsubsidies moeten worden afgeschaft. Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage plenaire vergadering over Animal health

Lees verder

Stemverklaring over het programma voor gezonde en resultaatgerichte regelgeving

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer