Bijdrage plenaire verga­dering om een spoed­debat over dier­trans­porten te agenderen


10 december 2018

Anja Hazekamp (PvdD): Voorzitter, volgens de Europese Commissie voldoet bijna 100 % van alle diertransporten over de lange afstand aan de Europese regels. Wij horen andere verhalen van ooggetuigen. Dus ik ben samen met de collega's van dit Parlement zelf gaan kijken en wij troffen iets heel anders aan.

In Kroatië bijvoorbeeld zag ik dit beeld: een rund wordt aan één been op een vrachtschip getakeld. Het dier was uitgeput en in paniek overboord gesprongen. Vervolgens is het dier zwaargewond aan boord verder vervoerd richting Libanon. Het is onduidelijk of het daar ooit levend is aangekomen.

Dit zijn geen incidenten. Dit is de dagelijkse praktijk. En het neemt nog steeds toe. Roemenië maakte afgelopen week bekend dat het per direct 200 000 schapen gaat vervoeren naar het Midden-Oosten met een schip waaraan nota bene in Australië een verbod is opgelegd voor het vervoer van dieren vanwege herhaaldelijk en ernstig dierenleed aan boord. Ik vraag daarom uw steun voor een spoeddebat op donderdagmiddag met commissaris Andriukaitis, want dit dierenleed kunnen we in Europa niet langer toestaan.

Interessant voor jou

Bijdrage landbouwcommissie over het implementatierapport over diertransporten

Lees verder

Bijdrage plenaire vergadering over trans­pa­rantie en duur­zaamheid van de EU-risi­co­be­oor­deling in de voed­sel­keten

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer