Bijdrage plenaire verga­dering over klimaat­veer­krachtige visserij en aqua­cultuur in de EU


8 juni 2021

Anja Hazekamp (PvdD): ...ook eens stil te staan bij de enorme invloed die klimaatverandering heeft op onze zeeën en oceanen. De temperatuur van het zeewater gaat omhoog, de zeespiegel stijgt, het water verzuurt, stormen worden heviger en plant- en diersoorten sterven uit.

Dit debat gaat vreemd genoeg over hoe de visserijsector de dupe wordt van klimaatverandering en de achteruitgang van de oceanen. Dat is de wereld op z’n kop. De visserijsector levert zelf een hele grote bijdrage aan de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit. Industriële visserij, en met name de bodemvisserij, stoot jaarlijks meer CO2 uit dan alle commerciële vliegtuigen wereldwijd bij elkaar.

De vraag is dus niet hoe we de visserij kunnen beschermen tegen de klimaatverandering. De vraag is: hoe beschermen we het klimaat tegen de visserij? En wanneer stoppen we met de verwoestende visserijactiviteiten en de overbevissing van onze oceanen? Ook daarom ben ik voorts van mening dat de Europese landbouw- en visserijsubsidies moeten worden afgeschaft.

Interessant voor jou

Bijdrage hoorzitting over het Europees burgerinitiatief 'Stop de kooien'

Lees verder

Bijdrage plenaire vergadering over het Europees burgerinitiatief 'Stop de kooien'

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer