Bijdrage hoor­zitting over het Europees burger­ini­ti­atief 'Stop de kooien'


15 april 2021

Anja Hazekamp (PvdD): Dank u wel voorzitter. Ik wil allereerst de organisatoren bedanken en feliciteren. Het is een mijlpaal dat 1,4 miljoen mensen achter jullie staan.

Honderden miljoenen dieren zitten in Europa gevangen. Dieren die zoals wij mensen, blijdschap, of pijn en stress ervaren, hebben geen bewegingsvrijheid en geen controle over hun eigen leven.

De 1,5 meter afstand? Dat is voor deze dieren een onbereikbare luxe.

Kippen en kwartels kunnen geen stofbaden nemen of rennen. Pasgeboren kalfjes zitten de eerste twee maanden van hun leven in hun eentje opgesloten, zonder hun moeder. Konijnen worden in zulke kleine kooien gehouden dat ze niet eens uitgerekt kunnen liggen of rechtop staan. Varkens kunnen zich niet omdraaien, moeten in een kooi bevallen en daarin zelfs hun biggen zogen. En ganzen en eenden worden opgesloten om ze te kunnen dwangvoederen voor de productie van foie gras.

Het leven van deze dieren is één grote kwelling.

Experts en wetenschappers zijn het er allang over eens dat het gebruik van kooien wreed, achterhaald en onnodig is.

En nu vragen ook burgers massaal, aan ons, om dieren beter te beschermen en ze voorgoed uit deze kooien te bevrijden.

Het is onze plicht om gehoor te geven aan dit Europees burgerinitiatief. Wij als vertegenwoordigers en leden van het Europees Parlement, maar vooral jullie als Europese Commissie.

Laat aan burgers zien dat zij niet alleen in theorie iets kunnen agenderen en veranderen. Dat u er niet bent voor multinationals en het overeind houden van de bio-industrie, maar dat u durft te kiezen voor de belangen van mens en dier.

Als u de Europese burgers écht serieus neemt, kom dan met een wetsvoorstel om het houden van dieren in kooien de hele EU te verbieden. Zodat dit burgerinitiatief de geschiedenis in gaat als het burgerinitiatief met het grootste resultaat.

Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage milieucommissie over het verbod op de export van verboden pesticiden

Lees verder

Bijdrage plenaire vergadering over klimaatveerkrachtige visserij en aquacultuur in de EU

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer