Bijdrage mili­eu­com­missie over een bezwaar op grond van artikel 112: de niet-goed­keuring van propo­lis­ex­tract als basisstof


3 februari 2020

Anja Hazekamp (PvdD): Dank u wel voorzitter. Bijen zijn fantastische dieren, zonder wie het leven op aarde er heel anders uit zou zien. Ze bestuiven bloemen, ze maken honing, bijenwas, koninginnengelei en propolis.

Bijen gebruiken propolis als behang voor hun nest, om kieren en gaatjes dicht te maken. Mensen gebruiken het ook, bijvoorbeeld als natuurgeneeswijze of bij de wondgenezing. Ik begrijp dan ook de achterliggende gedachte bij deze resolutie om het gebruik van propolis als bestrijdingsmiddel in te zetten en om dat makkelijker te maken. Want als we propolis gewoon in de winkel kunnen kopen, waarom zou het dan niet goedgekeurd kunnen worden als basisstof voor bestrijdingsmiddelen?

Maar we moeten heel voorzichtig zijn met dit proces en niet te hard van stapel lopen. We hebben eerder gezien, zeker in Nederland ook, hoe zogenaamde laag-risico middelen als azijn behoorlijke schade kunnen aanrichten aan het milieu en ecosystemen. Azijn bijvoorbeeld, is heel erg schadelijk voor bijen en voor waterdieren.

Ik ben er daarom voorstander van om net als bij andere toelatingen van landbouwgif, alle ingrediënten goed te onderzoeken. Vanzelfsprekend moeten deze onderzoeken dierproefvrij zijn. Als deze tests niet uitgevoerd worden of als EFSA concludeert dat er niet genoeg betrouwbare gegevens zijn om ernstige risico's, zoals genotoxische en hormoonverstorende effecten, uit te sluiten, dan moeten we die ingrediënten niet toelaten.

Daarnaast moeten we ons natuurlijk ook gaan afvragen of we propolis moeten stelen van de bijen, die toch al zo zwaar bedreigd worden. Komen de bijen daarmee niet van de regen in de drup? Wij zullen daarom tegen deze bezwaarmotie stemmen. Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage milieucommissie tijdens gedachtewisseling met Andrea Ammon, Executive Director van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC)

Lees verder

Bijdrage milieucommissie over een bezwaar op grond van artikel 112: verlening van een vergunning voor producten die geheel of gedeeltelijk bestaan uit of zijn geproduceerd met genetisch gemodificeerde soja MON87708 × MON 89788 × A5547-127

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer