Bijdrage mili­eu­com­missie over de vijf­jarige verlenging van glyfosaat in de Europese Unie


27 november 2017

Anja Hazekamp (PvdD): Dank u wel voorzitter. Applaus voor de Europese Commissie: die heeft alles, maar dan ook alles, uit de kast gehaald om glyfosaat op de markt te houden. En het is ze gelukt. We weten inmiddels dat een meerderheid van de Europese landen heeft toegegeven aan de druk van Monsanto en aan de druk van de Europese Commissie, en daarmee heeft ingestemd om dit kankerverwekkende, hormoonverstorende en milieuvernietigende middel nog vijf jaar op de markt te houden.

Het voorstel van de Commissie bevat geen enkele gebruiksbeperking, terwijl dat nu juist een belangrijke voorwaarde was van het Europees Parlement. En ook de uitfasering, waar het parlement om heeft gevraagd, is nergens meer terug te vinden; noch wordt vermeld dat dit de laatste toelating is.

Kortom, de Europese Unie geeft onvoorwaardelijk groen licht aan het meest gebruikte landbouwgif ter wereld. Een gif dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zeker kankerverwekkend voor dieren is, en waarschijnlijk ook voor mensen. Een gif dat 63% van onze burgers in hun lichaam heeft. Een gif dat het milieu, grondwater en oppervlaktewateren vervuilt. Een gif dat de drinkwatervoorziening in Europa in gevaar brengt.

Voorzitter. De Europese Commissie brengt 500 miljoen burgers, dieren en ons milieu doelbewust in gevaar. Op basis van gemanipuleerd onderzoek, dat als zoete koek is geslikt door EFSA en de nationale instanties. Ook een burgerinitiatief van 1,3 miljoen bezorgde burgers wordt zonder pardon van tafel geveegd. En daarmee zal het vertrouwen van burgers in Brussel nog verder dalen. De toelating van glyfosaat is daarmee de volgende nagel aan de doodskist van Europa.

Ik maak bezwaar tegen deze onvoorwaardelijke en onverantwoorde verlenging.

Interessant voor jou

Stemverklaring over een actieplan voor de natuur, de mensen en de economie

Lees verder

Bijdrage landbouwcommissie over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer