Bijdrage mili­eu­com­missie over de bescherming en herstel van bossen wereldwijd


6 september 2019

Dank u wel voorzitter. De wereld staat in brand, letterlijk. Overal ter wereld worden bossen platgebrand en gekapt. Dat geldt voor de Amazone, de Poolcirkel, maar ook hier dichterbij huis. Denk bijvoorbeeld aan het Hambacher Forst in Duitsland, de oorspronkelijke bossen in Roemenië en ook in mijn eigen land, Nederland, wordt er op dit moment op grote schaal gekapt.

Eén miljoen dieren- en plantensoorten worden met uitsterven bedreigd. En we kunnen hier nu gaan praten over het beschermen van onze bossen en over het biodiversiteitsverlies, maar dat praten heeft weinig zin als Europa met haar huidige landbouw- en handelsbeleid de ontbossing en het massale uitsterven van dieren- en plantensoorten juist verergert.

Denk bijvoorbeeld aan de bosbranden in het Amazonewoud in Brazilië. Dit oerwoud wordt op dit moment vernietigd en dat komt niet alleen door Bolsonaro. Het vernietigen van de Amazone is ook een rechtstreeks gevolg van het Europese handelsbeleid. De EU importeerde afgelopen jaar anderhalf miljoen ton soja en 140 duizend ton rundvlees, alleen al uit Brazilië! Met andere woorden: de Amazone wordt platgebrand voor óns rundvlees en óns veevoer. En dat kan alleen maar erger worden als Europa de Mercosur-handelsdeal doorzet.

Ik vind het dan ook beschamend dat de Europese Commissaris van Handel, Malmstrom, weigert te verantwoorden voor het vernietigende Europese handelsbeleid. Terwijl haar collega Vella hier wel is verschenen, ambities toonde en opriep tot een geintegreerde aanpak op alle beleidsterreinen. Ik hoop dat dat bijvoorbeeld ook gaat over het stimuleren van bijvoorbeeld plantaardige voedselpatronen, voor het beperken van de consumptie van vlees, voor het beperken van subsidies voor de veehouderij - zeker de intensieve veehouderij.

Als we het wereldwijde biodiversiteitsverlies willen stoppen, dan moeten we daar in Europa ook naar handelen. Om te beginnen door te stoppen met de Mercosur-deal. Dank u wel.