Bijdrage mili­eu­com­missie over het opvoeren van EU-actie voor de bescherming en het herstel van bossen wereldwijd


5 september 2019

Anja Hazekamp (PvdD): Dank u wel Voorzitter

De wereld staat in brand, letterlijk. Overal ter wereld worden bossen platgebrand, gekapt. Dat geldt voor de Amazone, de poolcirkel, maar ook hier dichter bij huis denk bijvoorbeeld aan het Hambacher Forst in Duitsland, de oorspronkelijke bossen in Roemenië en in mijn eigen land, Nederland, wordt er op hele grote schaal gekapt op dit moment.

Eén miljoen dieren- en plantensoorten worden met uitsterven bedreigd. We kunnen hier nu gaan praten over het beschermen van onze bossen en over het biodiversiteitsverlies. Maar dat praten heeft weinig zin als Europa met haar huidige landbouw- en handelsbeleid de ontbossing en het massale uitsterven van dieren- en plantensoorten juist verergert.

Denk bijvoorbeeld aan de bosbranden in het Amazonewoud in Brazilië. Dit oerwoud wordt op dit moment vernietigd en dat komt niet alleen door Bolsonaro. Het vernietigen van de Amazone is ook een rechtstreeks gevolg van het Europese handelsbeleid. De EU importeerde afgelopen jaar 1,5 miljoen ton soja en 140 duizend ton rundvlees alleen al uit Brazilië. Met andere woorden: de Amazone wordt platgebrand voor ons rundvlees en ons veevoer. En dat kan alleen maar erger worden als Europa de Mercosur handelsdeal doorzet.

Ik vind het dan ook beschamend dat de Europese Commissaris Malmstrom van Handel weigert om zich hier te verantwoorden voor het vernietigende Europese handelsbeleid. Terwijl haar collega Vella hier wel is verschenen en ook ambities toonde en opriep tot een geïntegreerde aanpak op alle beleidsterreinen. En ik hoop dat het ook gaat over het stimuleren van bijvoorbeeld plantaardige voedselpatronen, voor het beperken van de consumptie van vlees, voor het beperken van de subsidies van de veehouderij en zeker de intensieve veehouderij.

Als we het wereldwijde biodiversiteitsverlies willen stoppen, dan moeten we daar in Europa ook naar handelen. Om te beginnen door te stoppen met de Mercosur deal.

Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage milieucommissie tijdens een gedachtewisseling met de commissie over de geschiktheidscontrole van de chemicaliën wetgeving

Lees verder

Bijdrage milieucommissie over de bescherming en herstel van bossen wereldwijd

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer