Bijdrage land­bouw­com­missie tijdens hoor­zitting over nieuwe GMO-tech­nieken


17 mei 2018

Anja Hazekamp (PvdD): Dank u wel voorzitter. In de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw werd er door de industrie fors gelobbyd om de term genetische manipulatie te vervangen door de term genetische modificatie. Het veranderen van de term heeft de acceptatie door burgers echter niet veranderd. Burgers weten heel goed wat ze wel en niet willen, en ze weten ook heel goed wanneer ze bedonderd worden.

En of je het nu via ongerichte transgenese, CRISPR/Cas9 - of hoe je het allemaal wilt noemen - doet, het zijn allemaal technieken om het genetisch materiaal te vervangen of te veranderen. Traceerbaarheid en labelling zijn voor alle GMO's verplicht. Dat is in het belang van consumenten, maar ook in het belang van de boeren. Het biedt ze namelijk broodnodige keuzevrijheid.

Ik ben wel benieuwd hoe de industrie ervoor gaat zorgen dat deze traceerbaarheid en labelling plaatsvindt. Wat mij betreft is het het makkelijkste om dat gewoon via de huidige GMO-wetgeving te doen, en ik hoor graag een reactie. Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage landbouwcommissie over de stand van zaken met betrekking tot de invoer van kippenvlees en eieren uit Oekraïne

Lees verder

Bijdrage plenaire vergadering over de stemming over het meerjarenplan voor de Noordzee

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer