Bijdrage land­bouw­com­missie over de stand van zaken met betrekking tot de invoer van kippen­vlees en eieren uit Oekraïne


16 mei 2018

Anja Hazekamp (PvdD): Dank u wel voorzitter. Het vrijhandelsakkoord met Oekraïne biedt alle ruimte voor het importeren van dierenleed. Niet alleen voor kippenvlees, maar ook bijvoorbeeld voor de eieren. Oekraïense eieren komen uit immense legbatterijen die al in de Europese Unie verboden zijn, al jaren. En het grootste pluimveebedrijf uit Oekraïne slacht jaarlijks 332 miljoen kippen.

Ik verbaas me een beetje over het feit dat de Europese Commissie de toename van de import van kippenvlees niet heeft zien aankomen. Dit was namelijk een van de belangrijkste redenen voor de Nederlandse bevolking om nee tegen te zeggen tegen het associatieakkoord met Oekraïne. Juist die oneerlijke concurrentie op de agrarische markt was een belangrijk punt.

De intensieve veehouderij zorgt ook in Oekraïne zelf voor veel discussie. Toch investeert de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling normaals 25 miljoen dollar in het grootste kippenbedrijf in Oekraïne. Europa gooit daarmee olie op het vuur en stimuleert conflicten op het platteland van Oekraïne.

Het EU-Oekraine vrijhandelsakkoord biedt nog een andere mogelijk volgens mij om de invoer vanuit Oekraïne aan te pakken. Het bevat namelijk een verplichting voor de Oekraïne om dierenwelzijn te verbeteren en wetgeving in te voeren die vergelijkbaar is met de Europese standaarden.

Binnen drie maanden na inwerkingtreding van het akkoord moest er een dierenwelzijnsstrategie zijn gemaakt en ik vraag me af of u kunt aangeven of eral voortgang is gemaakt op dit punt. Als dat zo is, kunt u dan deze strategie aan het Europees Parlement toezenden. Want wat mij betreft is dit een van de belangrijkste redenen om de invoer vanuit Oekraïne direct stop te zetten. Dank u wel.

[...]

Anja Hazekamp (PvdD): Dank u wel voorzitter dat u mij nog een keer het woord geeft. Ik had een vraag aan de Commissie en die had betrekking op de voorwaarden die in het vrijhandelsakkoord met Oekraine zijn opgenomen over dierenwelzijn. Ik wil daar toch graag een antwoord op. Die strategie had Oekraine drie maanden na de inwerkingtreding moeten hebben, dus dat is nu al bijna een half jaar geleden.

Ik zou graag willen weten hoe het daarmee staat want in mijn ogen was dit een belangrijk punt van het vrijhandelsakkoord en dat was ook een van de redenen waarom de Commissie de hele tijd heeft gezegd: 'Nou, maakt u zich geen zorgen want er zijn allemaal goede voorwaarden in het akkoord opgenomen. Maakt u zich geen zorgen dat legbatterijen op onze markt komen.'

Niets is minder waar.

Interessant voor jou

Bijdrage milieucommissie tijdens debat met Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis over de General Food Law

Lees verder

Bijdrage landbouwcommissie tijdens hoorzitting over nieuwe GMO-technieken

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer