Bijdrage land­bouw­com­missie tijdens gedach­­te­wis­­seling met de Roemeense minister van Landbouw Petre Daea


23 januari 2019

Anja Hazekamp (PvdD): Dank u wel voorzitter en dank aan de minister voor zijn toelichting. Dieren worden in Europa dagen- en soms wekenlang op transport gezet, met enorm dierenleed tot gevolg. Ik ben blij dat het Roemeens voorzitterschap daar een speerpunt van wil maken.

Straks gaan we stemmen over een implementatierapport over diertransporten, waarin wordt gevraagd om de transporten te beperken, zowel in aantal als in de duur van de transporten.

In Australië worden diertransporten naar het Midden-Oosten ook drastisch beperkt. In plaats van een voorbeeld te nemen aan Australië, of te luisteren naar het Europees Parlement en diertransporten te beperken, doet Roemenië het tegenovergestelde. Roemenië is inmiddels de grootste exporteur van levende schapen ter wereld.

Bovendien heeft uw regering een contract met Al Mawashi afgesloten, een bedrijf dat voor u dieren naar Koeweit, Qatar en de Emiraten moet vervoeren. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de dood van ruim 1,5 miljoen dieren tijdens transporten. Daarom heeft Australië de vergunning ingetrokken en wil het geen zaken meer doen met deze maatschappij.

Hoe wilt u serieus genomen worden, als u met zo'n walgelijk bedrijf in zee gaat en zoveel investeert in de export van levende dieren, terwijl een meerderheid van de Europeanen dit juist wil beperken?

Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage milieucommissie tijdens een gedachtewisseling met de Europese Commissie over de behandeling van hormoonverstorende stoffen

Lees verder

Bijdrage debat Tweede Kamer over de Staat van de Europese Unie

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer