Bijdrage land­bouw­com­missie over vermin­dering van de impact van plastic op het milieu


29 augustus 2018

Anja Hazekamp (PvdD): Dank u wel voorzitter.De oceanen, dat zijn de longen van onze aarde. De helft van alle zuurstof die we inademen danken we aan de zee. Maar elke 24 uur stroomt er alleen al vanuit Nederland, mijn land, twee vierkante kilometer plastic de zee in.

Plastic laat de longen van onze aarde langzaam wegteren.

De Europese Commissie zegt dat Europa verantwoordelijk is voor het zwerfvuil dat afkomstig is uit Europa. Dat lijkt me niet meer dan logisch, maar het is toch goed om te horen dat Europa een keer haar hand in eigen boezem steekt.

Ik moedig ze daarom van harte aan om onze zeeën en oceanen, onze dieren en onze burgers te beschermen tegen giftig en schadelijk plastic afval. Maar dit mag in géén geval de ambities van de lidstaten de kop indrukken.

Want in Frankrijk zijn bijvoorbeeld plastic wegwerpproducten als plastic borden en bestek al verbannen. Italië kent een verbod op plastic wattenstaafjes, Groot-Brittannië gaat een verbod op de verkoop van plastic rietjes invoeren en in Nederland verbieden steeds meer gemeenten het oplaten van ballonnen.

Lidstaten die méér willen doen in deze strijd tegen plastic, moeten juist door Europa aangemoedigd worden - en niet teruggefloten worden vanuit de ivoren toren in Brussel.

Voorzitter. De Europese Commissie zegt dat haar voorstel geschikt is om “een dringend milieuprobleem aan te pakken”. Ik hoop dat zij het dringend genoeg vindt om nog een páár extra stapjes te zetten. Want voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

De meeste winst valt te behalen bij het productieproces van plastic afval. Veel meer winst dan bij de scheiding van afval achteraf.

De verpakkingsindustrie gebruikt zeker 250 verschillende soorten plastic in verpakkingen, waarvan slechts een klein deel gerecycled kan worden.

Voorzitter. De schappen van de supermarkt liggen vol met plastic. Vrijwel alles is in plastic verpakt, zelfs onze groente en fruit. Komkommer zit in plastic folie. Bloemkool zit in plastic folie. Avocado’s zijn niet alleen verpakt in een plastic bakje, maar het geheel is ook nog eens verpakt in een plastic zakje.

Dit onnodige plastic afval moet zo snel mogelijk uit onze supermarkt verdwijnen.

Europa moet daarom écht inzetten op heldere productieafspraken met heldere doelstellingen. Het aantal soorten plastic moet gereduceerd worden, en ook de recycling van plastic zal daardoor vereenvoudigd worden.

De strijd tegen plastic, "the war on plastics", is gelukkig al een tijd aan de gang. Ik hoop dat we er hier allemaal maximaal aan mee zullen doen. Want we kunnen niet volstaan met kleine stapjes of rustig aan doen, als de longen van onze aarde langzaam maar zeker wegteren.

Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage milieucommissie tijdens een gedachtewisseling over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties

Lees verder

Bijdrage landbouwcommissie over de terugkeer van de wolf in Europa

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer