Bijdrage land­bouw­com­missie over de EU-school­re­geling voor groenten, fruit en melk


14 juni 2022
Anja Hazekamp (PvdD): Dank u wel voorzitter. De aarde leefbaar houden voor toekomstige generaties is de grootste uitdaging waar we op dit moment voor staan. En het goede voorbeeld geven aan volgende generaties begint op school.


Er is één ding dat daar zeker niet bij hoort, en dat is het drinken van melk op scholen stimuleren met tientallen miljoenen landbouwsubsidies.

Want de massale productie en consumptie van melk heeft ontzettend veel gevolgen voor mensen, dieren en het klimaat.

Melk is nog steeds spotgoedkoop.

Daarvoor moeten uitgemergelde koeien jaarlijks vele duizenden liters melk produceren, tot ze afgedankt, gedood en vervangen worden.

En daarvoor worden kalfjes, waarvoor de melk eigenlijk bestemd is, na de geboorte onmiddellijk bij hun moeder weggehaald. En worden vervolgens op lange, internationale transporten gezet als ze pech hebben.

En bovendien wordt de natuur en het klimaat ernstig bedreigd door de ammoniakuitstoot van de melkindustrie.

We mogen toekomstige generaties niet opzadelen met nóg meer klimaat- en gezondheidsproblemen, terwijl er genoeg duurzamere en diervriendelijkere alternatieven beschikbaar zijn.

Bijvoorbeeld op basis van soja, amandel, haver, of zelfs erwten.

Wist u dat koemelk de grootste impact heeft op het milieu, vergeleken met plantaardige alternatieven?

Voor een liter koemelk is 22 keer meer water nodig, 12 keer meer land en worden drie keer zoveel broeikasgassen uitgestoten dan voor een liter sojamelk.

Wat houdt ons nog tegen?

Laten we stoppen met het subsidiëren van koemelk. En geef scholen de mogelijkheid om te kiezen voor gezonde en calciumrijke plantaardige melk.

Daarnaast pleit ik er ook voor om biologische groente en fruit, noten en granen de norm te maken. Om verwerkte producten in zijn geheel uit te sluiten van subsidie en om de sociaal-economische status van scholen en kinderen beter in acht te nemen.

Ik kijk enorm uit naar de samenwerking om van het Europese schoolprogramma een duurzaam, plantaardig, gezond, sociaal en inclusief programma te maken. Een programma dat past binnen de doelen van de Farm-to-Fork strategie en de broodnodige eiwittransitie. Voor toekomstige generaties. Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage plenaire vergadering over vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en versterking van de consumentenbescherming

Lees verder

Bijdrage plenaire vergadering over grotere EU-ambities op het vlak van biodiversiteit voorafgaand aan COP 15

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer