Vragen over nieuw bewijs van schendingen van EU-wetgeving bij Ierse kalvertransporten
Indiendatum: 4 nov. 2024
Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-002402/2024
aan de Commissie
Artikel 144 van het Reglement
Anja Hazekamp (The Left)
Dierenwelzijnsorganisaties hebben opnieuw ernstige en aanhoudende schendingen van EU-wetgeving vastgesteld tijdens de export van ongespeende kalfjes vanuit Ierland, via Frankrijk, naar Nederland en Polen, zoals vervalste logboeken, ongeschikte watersystemen in vrachtwagens en transporten waarbij systematisch meer dan 30 uur lang, of zelfs 48 uur lang, geen melk wordt toegediend[1].
Daarnaast werden in het verzamelcentrum Hallissey in Ierland stapels ontbindende kadavers van kalveren aangetroffen, vond er ernstige mishandeling van kalfjes plaats, en werden verzwakte dieren gedwangvoederd of geïnjecteerd om te worden geëxporteerd en verder vetgemest in Polen en Roemenië. De kalfjes eindigen in Israël en Libië, waar zij na een afschuwelijk transport zonder verdoving worden geslacht[2].
- 1.Wat vindt de Commissie ervan dat de Ierse autoriteiten toestemming blijven geven voor deze transporten en dat Nederlandse kalverbedrijven, zoals de VanDrie Group, deze transporten blijven voortzetten, wetende dat zij stelselmatig EU-wetgeving overtreden en verantwoordelijk zijn voor de uithongering van kalfjes?
- 2.Welke specifieke acties gaat de Commissie op korte termijn ondernemen, zoals spoedig in gesprek gaan met de bevoegde Ierse autoriteiten en aandringen op de sluiting van het verzamelcentrum Hallissey, om deze aanhoudende schendingen daadkrachtig aan te pakken?
- [1] https://www.eyesonanimals.com/....
- [2] https://www.rte.ie/player/seri....
Indiendatum:
4 nov. 2024
Antwoorddatum: 20 jan. 2025
Antwoord van de heer Várhelyi namens de Europese Commissie
De Commissie is bezorgd over de manier waarop met kalveren wordt omgegaan zoals te zien is op de beelden die door het geachte Parlementslid worden genoemd. Dieren moeten worden behandeld overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1/2005 [1], die de bescherming van dieren tijdens het commercieel vervoer regelt.
De handhaving van de EU-regels inzake de bescherming van dieren tijdens het vervoer is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de lidstaten. De Commissie heeft contact met de Ierse autoriteiten over deze zaak. De autoriteiten hebben bevestigd dat er een onderzoekt loopt naar de mogelijke overtredingen in verband met dierenwelzijn die in het verzamelcentrum zouden hebben plaatsgevonden en die te zien zijn op de door het geachte Parlementslid genoemde beelden. Zij hebben ook aangegeven dat zij, indien noodzakelijk, verdere vervolgmaatregelen zullen treffen. Aangezien het onderzoek door de Ierse autoriteiten nog loopt, beschikt de Commissie niet over verdere informatie omtrent specifieke vergunningen.
In december 2023 heeft de Commissie een wetsvoorstel aangenomen voor een nieuwe verordening inzake de bescherming van dieren tijdens het vervoer [2]. Dit voorstel voorziet in strengere regels om kalveren en andere categorieën kwetsbare dieren tijdens het vervoer beter te beschermen, en in duidelijkere bepalingen om te zorgen voor een betere handhaving van deze regels. Het voorstel is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke gegevens en de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van het vervoer van dieren.
- [1] Verordening (EG) nr. 1/2005 van de Raad van 22 december 2004 inzake de bescherming van dieren tijdens het vervoer en daarmee samenhangende activiteiten en tot wijziging van de Richtlijnen 64/432/EEG en 93/119/EG en van Verordening (EG) nr. 1255/97, PB L 3 van 5.1.2005, blz. 1.
- [2] Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de bescherming van dieren tijdens het vervoer en daarmee samenhangende activiteiten, tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1255/97 van de Raad en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1/2005 van de Raad, COM(2023) 770 final.
Interessant voor jou
Vragen over de drastische achteruitgang van de Europese egel en de behoefte aan dringende beschermingsmaatregelen
Lees verderMondelinge vraag over het voornemen van de Commissie om de herziening van de nog ontbrekende voorstellen in verband met dierenwelzijn in haar werkprogramma voor 2025 op te nemen
Lees verder