Vragen over de dras­tische achter­uitgang van de Europese egel en de behoefte aan dringende bescher­mings­maat­re­gelen


Indiendatum: 23 okt. 2024

Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-002233/2024
aan de Commissie
Artikel 144 van het Reglement
Sebastian Everding (The Left), Anja Hazekamp (The Left)

Egels[1] zijn onmisbaar voor het behoud van de biodiversiteit en het evenwicht in groene ruimten. Deskundigen waarschuwen echter dat de egelpopulatie de komende tien jaar naar verwachting met 50 % zal afnemen door de vernietiging van haar natuurlijke habitats door menselijke activiteiten.

Habitatverlies en voedselschaarste vormen ernstige bedreigingen voor egels. Dit heeft ertoe geleid dat de voortplantingssnelheid is afgenomen en dat de egel op talloze lijsten van bedreigde diersoorten is geplaatst. In Duitsland bijvoorbeeld staat de egel, die verkozen werd tot wild dier van 2024, nu op de vroege waarschuwingslijst voor bedreigde diersoorten. Er is helaas geen precieze schatting van de egelpopulatie in Europa.

  • 1.Welke concrete maatregelen beoogt de Commissie te nemen voor het behoud en de instandhouding van de Erinaceus europaeus?
  • 2.Is de Commissie voornemens een wetenschappelijke evaluatie voor te stellen van de staat van instandhouding van de egelpopulatie in de hele EU en zo ja, wanneer?
  • 3.De Noord-Afrikaanse egel is opgenomen in bijlage IV van de habitatrichtlijn, maar blijft een populair huisdier. Is de Commissie van mening dat er maatregelen moeten worden genomen met betrekking tot het houden van deze beschermde diersoort als huisdier?

[1] Erinaceus europaeus .

Indiendatum: 23 okt. 2024
Antwoorddatum: 3 jan. 2025

NL

E-002233/2024

Antwoord van mevrouw Roswall

namens de Europese Commissie

(3.1.2025)

1. De nieuwe verordening inzake natuurherstel[1], en met name het tijdschema en de daarin vastgestelde bepalingen voor het herstel van landschapselementen in landbouwgebieden en voor de verbetering van stedelijke ecosystemen, biedt aanzienlijke mogelijkheden voor het herstel van habitats en populaties van de Europese egel.

2. Het is niet aan de Commissie, maar aan de wetenschappelijke gemeenschap om veranderingen in de staat van instandhouding van een soort voor te stellen. In 2007 werd een eerste Europese rode lijst van zoogdieren gepubliceerd[2]. Een bijgewerkte versie van deze rode lijst wordt momenteel afgerond in het kader van een dienstencontract met de Commissie en zal begin 2025 worden gepubliceerd. In deze rode lijst zal ook een wetenschappelijke update over de status van alle inheemse Europese egelsoorten worden gegeven.

3. Het is aan de bevoegde nationale autoriteiten om ervoor te zorgen dat beschermde soorten niet als huisdier worden gehouden, maar uit de beschikbare informatie blijkt dat gedomesticeerde egels die gewoonlijk als huisdier verkrijgbaar zijn, in het algemeen behoren tot andere Afrikaanse en Aziatische egelsoorten die noch door het Verdrag van Bern[3], noch door de habitatrichtlijn[4] wettelijk wordt beschermd, namelijk de Afrikaanse witbuikegel, de langooregel en de Indische langooregel. Gezien de ecologische kenmerken van deze soorten kunnen negatieve gevolgen voor de biodiversiteit, ook wat betreft inheemse Europese egelsoorten, echter niet worden uitgesloten als deze soorten zich in de EU in het wild zouden vestigen.

De Commissie is onlangs een studie gestart over de noodzaak, de toegevoegde waarde en de haalbaarheid van de invoering van een “positieve lijst van huisdieren” in de hele EU[5]. Dit houdt in dat als er een positieve lijst wordt opgesteld, alleen huisdieren op die lijst mogen worden ingevoerd. De resultaten van die studie zullen naar verwachting in juni 2025 beschikbaar zijn.


[1] Verordening (EU) 2024/1991 van het Europees Parlement en de Raad van 24 juni 2024 inzake natuurherstel en tot wijziging van Verordening (EU) 2022/869, PB L, 2024/1991, 29.7.2024.

[2] https://portals.iucn.org/libra...

[3] https://www.coe.int/en/web/ber...

[4] Richtlijn 92/43/EEG van de Raad van 21 mei 1992 inzake de instandhouding van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna (PB L 206 van 22.7.1992, blz. 7).

[5] https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/tender-details/14864

Interessant voor jou

Vragen over ernstige dierenmishandeling tijdens diertransporten in Oostenrijk

Lees verder

Vragen over nieuw bewijs van schendingen van EU-wetgeving bij Ierse kalvertransporten

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer