Vragen over de mogelijke verlaging van de beschermingsstatus van de wolf
Indiendatum: 2 dec. 2024
Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-002717/2024
aan de Commissie
Artikel 144 van het Reglement
Sebastian Everding (The Left), Anja Hazekamp (The Left), Thomas Waitz (Verts/ALE), Martin Hojsík (Renew), Michal Wiezik (Renew), Carolina Morace (The Left), Delara Burkhardt (S&D), Emma Fourreau (The Left), Sigrid Friis (Renew), Lukas Sieper (NI), Niels Fuglsang (S&D), Saskia Bricmont (Verts/ALE), Cristina Guarda (Verts/ALE), Catarina Martins (The Left), Jutta Paulus (Verts/ALE), Krzysztof Śmiszek (S&D), Per Clausen (The Left), Jonas Sjöstedt (The Left), Friedrich Pürner (NI), Sibylle Berg (NI), Martin Sonneborn (NI), Tilly Metz (Verts/ALE), Gabriele Bischoff (S&D), Maria Noichl (S&D), Anthony Smith (The Left), Romana Jerković (S&D), Annalisa Corrado (S&D), Manuela Ripa (PPE)
- Welke maatregelen acht de Commissie noodzakelijk om het behoud van de Europese wolvenpopulatie op de lange termijn te waarborgen (1) en te reageren op dalingen van het aantal wolven (2) in de toekomst?
- Is de Commissie van plan om te voorkomen dat ook andere beschermingsstatussen worden gewijzigd, met name de beschermingsstatus van roofdieren zoals zeehonden en beren?
- Welke wetenschappelijke argumenten (3) ter ondersteuning van de huidige beschermingsstatus van de wolf zijn onderzocht, zijn er door de Permanente Commissie van het Verdrag van Bern recentelijk relevante organisaties uitgenodigd om hun standpunt toe te lichten (4) en op basis van welke criteria werden de wetenschappelijke argumenten voor het behoud van de huidige status niet doorslaggevend geacht?
[1] rekening houdend met onder meer de noodzakelijke genetische diversiteit en andere grensoverschrijdende verschijnselen en omstandigheden.
[2] met name als gevolg van de toename van de jacht, waaronder de illegale jacht.
[3] zie Aanbeveling nr. 56 (1997) van de Permanente Commissie van het Verdrag van Bern betreffende richtsnoeren die bij het indienen van voorstellen tot wijziging van de aanhangsels I en II bij het verdrag en bij de goedkeuring van wijzigingen in aanmerking moeten worden genomen.
[4] waarom werd bijvoorbeeld het Large Carnivore Initiative for Europe niet uitgenodigd?
Indiendatum:
2 dec. 2024
Antwoorddatum: 18 feb. 2025
NL
E-002717/2024
Antwoord van mevrouw Roswall
namens de Europese Commissie
(18.2.2025)
1. De lidstaten zijn verplicht een gunstige staat van instandhouding voor alle beschermde soorten te bereiken en te behouden, ongeacht of die soorten in bijlage IV of V bij de habitatrichtlijn[1] zijn opgenomen. Verder kunnen de lidstaten voor de in bijlage V opgenomen soorten, indien het toezicht op de soorten uitwijst dat dit nodig is, ook een tijdelijk of plaatselijk jachtverbod instellen, voorschriften omtrent de jachtperioden en/of -wijzen opleggen of een stelsel van vergunningen of quota vastleggen. Het is van essentieel belang dat de lidstaten, naast een sterkere financiering en uitvoering van preventiemaatregelen om de co-existentie te waarborgen, ook een betere coördinatie op het gebied van monitoring, instandhouding en beheer van grensoverschrijdende wolvenpopulaties bewerkstelligen, ook met niet-EU-landen.
2. De Commissie is niet voornemens op internationaal of Europees niveau wijzigingen in de wettelijke beschermingsstatus van andere soorten dan de wolf voor te stellen.
3. De diepgaande analyse uit december 2023 bevat de meest actuele wetenschappelijke gegevens over de wolf[2], waaronder de door het Large Carnivore Initiative for Europe gepubliceerde gegevens. Voor het voorstel van de Commissie tot wijziging van de beschermingsstatus van de soort krachtens het Verdrag van Bern[3] werden alle beschikbare gegevens zorgvuldig getoetst aan de criteria van aanbeveling nr. 56 (1997)[4]. De Commissie zet zich voortdurend in voor een wetenschappelijk onderbouwde aanpak in haar beleid inzake co‑existentie met grote carnivoren.
[1] Richtlijn 92/43/EEG van de Raad van 21 mei 1992 inzake de instandhouding van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna (PB L 206 van 22.7.1992, blz. 7).
[4] Aanbeveling nr. 56 (1997) betreffende de richtsnoeren die bij het indienen van voorstellen tot wijziging van de aanhangsels I en II van het verdrag en bij de goedkeuring van wijzigingen in aanmerking moeten worden genomen, aangenomen door de Permanente Commissie op 5 december 1997: https://rm.coe.int/168074680c
Interessant voor jou
Vragen over ecocide
Lees verderVragen over het beheer van invasieve soorten
Lees verder