Vragen over de Japanse hervatting van de commer­ciële walvis­jacht


Indiendatum: 16 jul. 2019

Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-002295-19
aan de Commissie
Artikel 130 van het Reglement
Anja Hazekamp (GUE/NGL)

Ondanks een wereldwijd moratorium jagen Noorwegen, Japan en IJsland nog steeds op walvissen.

Het Europees Parlement heeft de Commissie opgeroepen om Japan, „middels bilaterale en multilaterale kanalen, voortdurend aan te spreken op de walvisvangst om een einde te maken aan deze praktijk”[1]. In overweging O van resolutie B8-0853/2016 noemde het Parlement daarbij specifiek de onderhandelingen over de vrijhandelsovereenkomst EU-Japan. De Commissie antwoordde echter dat „de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) het meest passende kader is om de Japanse walvisvangst aan te pakken”[2] en dat de EU in de vrijhandelsovereenkomst „niet voorziet in bepalingen over specifieke thema’s zoals walvisvangst”[3].

Op 12 december 2018 keurde het Parlement de vrijhandelsovereenkomst EU-Japan goed, zonder bepalingen over walvisjacht. Op 26 december 2018 maakte Japan bekend uit de IWC te stappen en de wereldwijd verboden commerciële walvisjacht te hervatten[4].

Kan de Commissie in het licht van bovenstaande antwoord geven op de volgende vragen:

  1. Erkent de Commissie dat het onverstandig was om een vrijhandelsovereenkomst te sluiten met Japan zonder bepalingen over walvisjacht en dat Europa door Japans vertrek uit de IWC minder mogelijkheden heeft om de Japanse walvisjacht tegen te gaan?
  2. Veroordeelt de Commissie de hervatting van de commerciële walvisjacht door Japan en welke middelen gaat de EU nu inzetten om de Japanse walvisjacht te stoppen?

[1] O-000155/2015, O-000058/2016, E-008127-16, B8-0853/2016.

[2] E-008127/2016.

[3] E-004424/2016.

[4] https://www.nationalgeographic...

Indiendatum: 16 jul. 2019
Antwoorddatum: 23 sep. 2019

Antwoord van mevrouw Malmström
namens de Europese Commissie

De EU heeft de invoer van walvisproducten meer dan 35 jaar geleden verboden. Bijgevolg is de handel in walvisproducten uitgesloten van de liberalisering in het kader van de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan. De overeenkomst heeft het principiële standpunt van de EU op dit gebied niet gewijzigd en de invoer van walvisvlees in de Europese Unie blijft verboden.

De Commissie zet zich in voor de instandhouding van de walvispopulaties en zal de verbintenis van de EU om alle walvisachtigen te beschermen en de walvisvangst aan te pakken, volledig blijven uitvoeren door middel van Europese en internationale maatregelen, met name via de Internationale Walvisvaartcommissie.

Dit houdt ook blijvende steun in voor het moratorium van de Internationale Walvisvaartcommissie op commerciële walvisvangst. De Europese Unie en haar lidstaten die partij zijn bij het Internationale Verdrag tot regeling van de walvisvangst (ICRW) erkennen en betreuren het besluit van Japan om zich terug te trekken uit het verdrag en de Internationale Walvisvaartcommissie, en hebben Japan opgeroepen de vooruitgang die is geboekt bij het versterken van de werking van de Internationale Walvisvaartcommissie, niet te ondermijnen, en betrokken te blijven bij de multilaterale samenwerking op dit gebied[1].

De Europese Commissie zal met Japan in gesprek blijven om te wijzen op het belang van multilaterale oceaangovernance en de naleving van een op regels gebaseerd regime, hetgeen het best kan worden verwezenlijkt middels lidmaatschap van de Internationale Walvisvaartcommissie, het internationaal orgaan voor de instandhouding en het beheer van de walvispopulaties.

[1] https://archive.iwc.int/pages/... &k=&alternative=4247&search=&offset=0&archive=&sort=DESC&order_by=relevance

Interessant voor jou

Vragen over ernstige inbreuken op EU-regels bij door Roemenie geautoriseerde dieransporten

Lees verder

Vragen over ernstige paardenmishandeling in Uruguay en Argentinië en EU-import van het vlees van deze paarden

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer